Babiš si prosadil svou! Očkování v Česku se změní!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. prosince 2020 9:59

Ministerstvo zdravotnictví schválilo návrh premiéra Andreje Babiše na použití šesti dávek vakcíny proti covidu-19 z jedné ampule od firmy Pfizer namísto dosavadních pěti. Počínaje dneškem tak nemocnice mají k dispozici více dávek pro zájemce o očkování.

"Za přísného dodržení objemu jednotlivých dávek lze použít obsah jedné vícedávkové injekční lahvičky až pro šest pacientů, a to v případě, kdy objem očkovací látky v jedné lahvičce umožní odebrání nezbytného objemu jednotlivých dávek pro každou z aplikací," uvedlo ministerstvo na webu. 

Je obvyklé, že v ampuli s očkovací látkou je více látky, než je potřeba. Pfizer, který vakcínu vyrábí společně s firmou BioNTech, už o změně s EMA jedná. Podle dosud schválených dokumentů k vakcíně, které jsou pro zdravotníky závazné, je lahvička určena na využití pěti dávek očkování. O pěti dávkách hovoří i příbalový leták k vakcíně.

Ministerstvo povolilo použití až šesti dávek dočasně do konce března na základě posouzení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ten ve svém stanovisku podle ředitelky Ireny Storové uvádí, že "nadsazení" obsahu lahvičky, takzvané vialky, je u vícedávkových injekčních přípravků standardním postupem.

Imunolog Zdeněk Hel, který je součástí iniciativy vědců Sníh, jež chce publikovat vědecky ověřená data o covidu-19, na facebooku připomněl, že podobně postupují i jiné země. Diskuse se podle něj vede po celém světě už několik týdnů. "Z odborného hlediska je to naprosto v pořádku. Nejedná se o ředění vakcíny," napsal. Podle něj by byl teoreticky v pořádku i postup pro smíchání zbývajících menších dávek, kdyby ho schválily odpovědné úřady EU. To ale SÚKL zatím odmítá.

Témata: Andrej Babiš očkování