Záhadní důchodci: Vědci zkoumají podivné místo, které jim nedá spát!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2020 9:37

Italská provincie Acciaroli není na první pohled ničím výjimečná. Pokud se ale podíváme na statistiky, zjistíme, že v ní žije nezvykle velké množství lidí, kteří se dožívají poměrně vysokého věku. Tato záhada nedá vědcům spát, a rozhodli se zjistit, v čem je háček.

Lidé obývající zmíněnou provincii v těle nemají téměř žádný krevní biomarker, látku, kterou lze použít k identifikaci určitého biologického stavu. V oblasti žije bez této látky vysoký počet lidí, kterým je 100 let nebo více. Statistiky ukazují, že v lokalitě Acciaroli žije na každých 1000 obyvatel 81 osob starších 100 let. 

Vědci se proto vydali zjišťovat tajemství dlouhověkosti provázené navíc dobrým zdravotním stavem. Pod vedením profesora Salvatora Di Sommy z římské univerzity La Sapienza analyzovali dvě skupiny lidí vysokého věku z Cilenta. Srovnávali 29 osob o průměrném věku dvaadevadesát let se skupinou 52 mladších osob o průměrném věku šedesát let.

Obě skupiny měly stejnou genetickou výbavu a stejný životní styl. Kromě stravovacích návyků a životního stylu, které vědci vyhodnocovali na základě dotazníků, podrobili zkoumané osoby mnoha krevním testům a objevili nízkou úroveň hormonu adrenomedulinu (ADM). Jde o protein spojený s rizikovými faktory úmrtí. Tento protein působí v defenzivním smyslu a zvyšuje množství krve v periferním oběhu.

První výsledky této studie byly zveřejněny v jihoitalském městě Pollica na kongresu, který se zabýval otázkami stárnutí v dobrém zdravotním stavu. Nízká úroveň tohoto zvláštního hormonu v krvi umožňuje stoletým, aby měli lepší periferní krevní oběh než osoby o třicet let mladší.

Vědci rovněž objevili malé molekuly metabolity, které byly přítomny v těle sledovaných starých lidí a které pozitivně ovlivňují dlouhověkost a zdraví stoletých z Cilenta. Obyvatelé Acciaroli vykazovali menší tendenci onemocnět kardiovaskulárními, neurodegenerativními a onkologickými chorobami. Konzumují středomořskou stravu na bázi olivového oleje, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek jako je rozmarýn, který podporuje činnost mozku.

Cílem příštích studií bude prohloubit dosavadní poznatky na mnohem širším vzorku pokusných osob a zjistit, jak středomořská strava u více než stoletých osob ovlivňuje úroveň biomarkeru ADM.

Témata: důchodci Itálie