Co nás čeká po Vánocích a budeme letos lyžovat? Roman Prymula prozradil víc!

Roman Prymula

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. prosince 2020 10:37

Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula nepovažuje rozvolňování za bezpečné. Je přesvědčen, že je nutné s tak rychlým rozvolňováním počítat i s nárůstem nakažených.

Prymula by otevřel jen malé obchody, protože tam se lidé zdrží jen na nezbytně nutnou dobu a v omezeném počtu. Restaurace prý představují vyšší riziko a nechal by je zatím zavřené, stejně jako fitness centra.

Od října do 18. listopadu přitom obdržel jen pražský magistrát zhruba 190 oznámení o porušení vládních opatření proti šíření covidu-19, z toho 42 se týkalo restaurací.

Mediální pozornost v minulých dnech vzbudily dva případy porušení opatření. Majitel zprovoznil restauraci Šeberák v pražských Kunraticích, chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Policie také zasahovala v centru Prahy v klubu, kde se konala nelegální party a které se zúčastnilo přes sto lidí, hlavně cizinců.

"Já jsem původně směřoval ta opatření k tomu, abychom drželi poměrně přísná opatření do sedmého, desátého prosince, a pak poměrně razantní uvolnění. Tento model to uvolňuje výrazně dříve, samozřejmě s jistým rizikem, že po Vánocích můžeme jít nahoru," řekl České televizi.

I zimní sezona na horách podle něj představuje riziko. "Nedovedu si představit otevření kabinek, asi dojde k tomu, že některé ty areály otevřeny budou, ale mělo by to být pouze za principů, které neumožní využívat kabinkové lanovky. Budou se používat normální vleky a mělo by se řešit jak ubytování, tak stravování," obává se.

Témata: Roman Prymula