Lékaři varují: Potravina, kterou jíme denně, může snižovat imunitu!

Jak působí sůl na lidské tělo?

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2020 18:02

Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. "Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku," uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. "Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc," dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

Témata: lékaři jídlo sůl