Nouzový stav může přijít. Prymula řekl kdy!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. září 2020 15:58 | Aktualizováno: 25. září 2020 21:56

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nechce pro zmírnění epidemie koronaviru zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. Lidé si musí vzít za své, že mají v boji proti epidemii s úřady spolupracovat.

"Udělám proto vše, na druhou stranu nejsem spasitel," uvedl Prymula. Apeloval přitom na politiky, aby alespoň na několik týdnů zapomenuli na půtky.

Zdůraznil, že ačkoli se chce z pozice ministra věnovat i dalším problémům zdravotnictví, nehodlá "dramaticky točit kormidlem vývoje". "To, co je primárním úkolem, je opravdu operativní krizový management, který by měl zachytit nástup epidemie a pokud možno ji zklidnit," uvedl.

Současně požádal zdravotníky o další spolupráci. Stejnými slovy jako v pondělí večer premiér Andrej Babiš (ANO) dnes Prymula vyjmenoval profese, které byly a budou v boji s koronavirem třeba.

Nouzový stav, jak se o jeho znovuzavedení v posledním týdnu spekuluje, podle Prymuly zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj, uvedl. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Témata: Roman Prymula ministerstvo zdravotnictví