Jak zpomalit stárnutí? Nová studie přinesla zajímavý návod!

Důchodci

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. září 2020 20:20

Vědci nedávno představili novou studii, která poukázala na změnu v chromozomech zodpovědných za stárnutí lidského organismu v souvislosti s průmyslově zpracovanými potravinami.

Výzkumy již dříve poukázaly na souvislost mezi průmyslově vyrobenými potravinami a jejich špatným vlivem na lidský organismus. Za účelem snadné cenové dostupnosti a lehkosti při jejich přípravě jsou do potravin často přidávána různá aditiva, vysoké množství soli nebo cukru. Zvýšená konzumace těchto potravin, jako jsou čínské polévky, mražené kuřecí nugety nebo slazené nápoje, je spojena s rizikem vzniku civilizačních chorob. Lidé často trpí vysokým krevním tlakem, cukrovkou 2. typu, obezitou, ale i depresí.

Nutričně chudé potraviny převážně obsahují umělá barviva, emulgátory, různé konzervační látky a další přísady, které pouze „nastavují“ potravinu kvůli zisku. Vědci na mezinárodní konferenci o obezitě uvedli, že při konzumaci tří nebo více dávek takhle zpracované potraviny je dvakrát větší pravděpodobnost, že zestárnete rychleji kvůli koncové části chromozomů zvané telomery.

Chromozom je specifická buněčná struktura skládající se z DNA a ve vodě rozpustných bílkovin. Telomery jsou koncové části chromozomů a postupné zkracování jejich délky vede ke stárnutí buňky a její programované buněčné smrti, aby se zabránilo nekontrolovatelnému buněčnému dělení. Nový výzkum se zaměřil na možnou spojitost mezi pravidelnou konzumací průmyslově vyráběného jídla a zkracováním telomer.

Vědci v rámci studie zpracovali zdravotní údaje 900 lidí ve věku 55 let. Dobrovolníkům byly v roce 2008 odebrány vzorky DNA, oni pak každé dva roky poskytovali informace o svých stravovacích návycích. Vědci je také rozdělili do čtyř skupin podle toho, kolik průmyslově vyráběných potravin zkonzumovali. Výsledky dle webu Science Alert ukázaly, že lidé s nejhoršími stravovacími návyky vykazovali vyšší pravděpodobnost o 82 %, že jejich telomery budou zkráceny.

Témata: zdraví důchodci věda