Čechy uchvátila šílená konspirační teorie! Kyselinou zabíjejí sebe i své děti!

Chemikálie, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. února 2018 13:05

Konspirační teorie se netýkají pouze mimozemšťanů nebo událostí 11. září, poměrně silnou základnu mají i v oblasti "alternativních" léčiv a lidského těla. Někteří lidé kupříkladu věří tomu, že jejich tělo je plné parazitů a škodlivých látek, kterých je potřeba se zbavit, nejlépe bazénovou chemií nebo neúčinnými, ale drahými přípravky. Situace je o to vážnější, že v některých případech jsou do "detoxikce" pomocí žíravin zapojeny i děti.

850 tisíc lidí v České republice každoročně umírá kvůli parazitům. Dokládají to i výzkumy, které uvádí, že až 87 procent populace hlavního města trpí parazity. Ministerstvo zdravotnictví dokonce zkoumalo potraviny, které se u nás prodávají, a zjistilo, že 95% všech produktů obsahuje parazity, kteří jsou pro lidi nebezpeční. Mohou vám totiž přivodit například rakovinu.

Pokud máte pocit, že vše výše uvedené je naprostý nesmysl, máte zcela jistě pravdu. Alespoň podle odborníků, kteří mají dost lživých kampaní na internetu, které pomocí nekalých obchodních praktik nabízejí "účinné léky a metody" na odstranění parazitů z těla. Internetoví obchodníci podle odborníků z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR straší lidi naprosto smyšlenými informacemi, které až hraničí s vyvoláváním paniky a šířením poplašných zpráv.

Počátek těchto metod ale nenalezneme u zmíněných obchodníků, nýbrž u veřejnosti samotné. Existují totiž lidé, kteří věří, že jejich tělo je plné bakterií, parazitů, virů a škodlivých látek, kterých je potřeba se zbavit. Nejlépe drastickou metodou pomocí chemie, roztoků chloritanu sodného, které jsou známé pod názvy Mineral Miracle Solution (MMS) a Chlor Dioxide Solution (CDS).

Církevní bazénová chemie

Za vynálezce a propagátora CDS, resp. MMS je považován Jim Humble, který založil Genesis II Church of Health and Healing a sám se prohlásil za biskupa této církve. Ačkoliv se považuje za spasitele a roky tvrdí, že jeho metody boje proti škodlivým látkám v těle jsou účinné, hlavní náplní jeho náboženské organizace je právě prodej MMS lidem, kteří v jeho léčivé účinky věří.

Problém tkví v tom, že chloritan sodný je silná žíravina, která sice hubí bakterie, ale všechny bez rozdílu, ty prospěšné nevyjímaje.A chemikálie pochopitelně snadno popálí stěnu žaludku nebo střev. Užívání obou látek může způsobit křeče, průjem, zvracení, vést může až k selhání ledvin.

Na tento argument ale příznivci této "léčby" neslyší. Jakékoliv potíže či bolesti však totiž označují pouze za projevy toho, že se tělo uzdravuje, nepřipouštějí si, že si ničí zdraví. Nezastaví je ani fakt, že se CDS či MMS v Evropě ani Americe nesmějí prodávat jako doplněk stravy. Roztoky se proto prodávají buď zvlášť nebo se maskují jako bělidla nebo bazénová chemie.

Velkou základnu příznivců má tato neobvyklá metoda i v České republice. Její fanoušci se slučují na Facebooku, zakládají internetové stránky a bojují také například proti očkování dětí nebo proti údajně škodlivým čárovým kódům. Není ostatně bez zajímavosti, že existuje velké množství lidí, kteří věří ve vše výše zmíněné dohromady, tedy ve škodlivost vakcín a čárových kódů, ale naopak v prospěšnost žíravin. Paradox? Tak trochu ano.

Z příspěvků, které kolují internetem, ale lze vysledovat mnohem více, než jen zálibu lidí v užívání této žíraviny. Zarážející a alarmující je zejména fakt, že ji dávají svým dětem, kterým může hrozit vážné zdravotní riziko. Někteří se dokonce rozhodli, že je na ně bazénová chemie příliš slabá, a experimentují se savem...

Místo žíravin přírodní prostředky? Z bláta do louže

Zatímco výše popsaná skupina lidí šokuje odborníky ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Parazitologický ústav Biologického centra AV ČR bojuje proti dalším podvodníkům. Ti vyvolávají paniku ohledně parazitů a nabízejí údajné "přístroje" či dokonce "léčiva" za pomocí nekalých obchodních praktik.

Řada výrobků, které se profilují jako detoxikační, se podle vědců opírá o neurčité "výsledky klinických testů", které ovšem neexistují, a dále o několik "certifikátů". Jejich prodej je doprovázen nepodloženými či vymyšlenými statistikami, které jsme uvedli v prvním odstavci článku. A doprovázejí je i fotografie, které jsou většinou převzaté a namísto lidí jsou na nich vyfocena zvířata.

Nejčastěji se prodejci těchto "léků" uchylují k latinským popisem nemocí, které ale v některých případech nejsou ani přenosné na člověka, či ho nijak neohrožují. Následně nabídnou na své výrobky markantní slevu a zacílí je na nejohroženější skupinu lidí - seniory a vzdělané lidi, nejčastěji ženy, kteří mají zájem o své zdraví a chtějí za něj platit. Nemají ale potřebu ověřit si, komu a za co vlastně platí.

Vážné potíže hrozí i zde

Podle odborníků tyto proti parazitům neúčinné a lidskému organismu neškodné přípravky sice ublíží peněžence, ale neublíží zdraví. To však nelze tvrdit o skutečných antiparazitikách, která jsou účinná. Zjednodušeně lze říci, že jsou jedovatější pro parazity než pro lidi, a proto by měla být podávána pouze v dávkách, které předepisují lékaři a pod jejich kontrolou. Problém tkví v tom, že prodejci těchto přípravků doporučují nesmyslně vysoké dávky, dokonce preventivně, a internetový trh je zaplaven léky indické a thajské výroby, které si může v jakémkoliv množství koupit kdokoliv. 

"Upozorňujeme veřejnost, aby nepodléhala těmto lživým kampaním a nenechala se těmito sděleními vystrašit. Paraziti (protista, helminti) jsou u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní, často ani nejsou u zdravého člověka příčinou žádných obtíží a jejich diagnostika prováděná odbornými diagnostickými laboratořemi je velmi přesná," varují ve společném prohlášení Roman Kuchta, vědecký pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, ve spolupráci s ředitelem Parazitologického ústavu Juliem Lukešem a Olegem Ditrichem z Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích.

"Pokud odborné pracoviště parazita u pacienta nenalezne, parazit se u něj s nejvyšší pravděpodobností skutečně nevyskytuje. V případě zdravotních potíží doporučujeme navštívit lékaře. Důrazně varujeme před neodborným a neschváleným nasazováním léčiv proti parazitům, včetně tzv. mistrovských minerálních roztoků (MMS), konzumací antiparazitik bez doporučení odborného lékaře apod., neboť tyto látky mohou způsobovat závažné zdravotní potíže," dodávají na webu AV odborníci.

Témata: češi Chemikálie Konspirační teorie Toxický odpad