Vědkyně možná odhalila, co způsobuje noční můru důchodcům!

Ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. srpna 2020 10:58

Ruth Itzhakiová, profesorka molekulární biologie na Univerzitě v Manchesteru, během svého zkoumání příčin Alzheimerovy choroby došla k velmi nečekaným závěrům. Tím, co způsobuje toto psychiatrické onemocnění, by totiž mohl být virus herpes, který si většina z nás spojuje s neškodnými opary v blízkosti ústní dutiny.

V případě, že by se studie vztahu mezi infekcí virem herpes a Alzheimerem potvrdila, mohli bychom jednoznačně konstatovat, že se lidstvu po letech marného snažení konečně podařilo objevit lék.

Kromě účinné léčby v případě už rozvinutého onemocnění by rovněž stálo za to zahájit odbornou diskuzi na téma prevence. Ta by spočívala v očkování malých dětí proti viru herpes, čímž by se rovnou předešlo nástupu Alzheimerovy nemoci ve stáří.

Virus, který by mohl stát v pozadí Alzheimera, nese odborný název herpes simplex virus typu 1 (HSV1), a je obecně spojován s opary. Nejčastěji se jím nakazíme v dětství, načež pak následně přechází do takzvaného klidového stádia, kdy se usadí v periferní části nervové soustavy, tedy mimo mozek a míchu.

Pokud se infikovaná osoba dostane během tohoto období do stresu, virus se stává opět aktivním, a způsobuje neblaze proslulé opary. Z tohoto důvodu jej většina lidí podceňuje.

Témata: důchodci nemoci