Koupání v Česku: Víme, kde je bezpečné vlézt do vody!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. srpna 2020 12:39

V Česku postupně přibývá rybníků a přírodních koupališť s nevyhovující kvalitou vody. Slunečné a teplé počasí přeje sinicím, které se rychleji množí. Do takových vod by lidé s ohledem na své zdraví ale neměli vstupovat!

Zhoršení zaznamenali hygienici na některých místech Středočeského kraje. Stupněm tři z pěti jsou hodnocené všechny sledované koupací lokality na Orlíku i Slapech, pouze v Živohošti je voda hodnocena stupněm dva.

Jako zhoršenou hodnotí hygienici kvalitu vody také v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Nečistá voda je podle nejnovějších měření hygieniků také na pěti ze sedmi sledovaných přírodních koupališť v Praze. Sinice jsou v rybníku Motol, Šeberák a v Hostivařské přehradě. 

Na severu Čech by se lidé měli vyhnout přírodnímu koupališti v Chrastavě u Liberce. Je na čtvrtém stupni pětiškálové stupnice. Nebezpečí hrozí i lidem, kteří poruší zákaz koupání v přírodním koupališti v Chabařovicích na Ústecku.

Na západě Čech je voda nevhodná ke koupání na Nechranické přehradě v kempu U Hráze na Chomutovsku. Horší hodnocení než posledně vystavili hygienici rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku a Pilské nádrži ve Ždáru nad Sázavou.

Zákaz koupání naproti tomu stále platí v rybníku v Bohušově na Bruntálsku. A lidé by měli zvážit i koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova. Zhoršení zaznamenali testy na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku.

Zhoršená kvalita vody přetrvává také v přehradě Luhačovice na Zlínsku a v přírodních koupalištích Letovice a Palava na Blanensku

Témata: češi koupání Koupaliště