Jídlo, které nakopne důchodce? Vědci ho našli, zároveň ale varují!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. srpna 2020 14:09

Denní dávka čokolády má podle vědců velmi pozitivní vliv na paměť i další funkce mozku. Podle vědců by tak mohla pomoci například seniorům, které problémy s pamětí postihují nejčastěji.

Většina diet čokoládu zakazuje. Italští vědci však nedávno zjistili, že denní dávka kakaa je skvělým doplňkem stravy. Podle jejich výzkumu je pravidelná konzumace kakaa, základní suroviny pro výrobu čokolády, výborně pro paměť a zpracovávání vizuálních vjemů. 

Kakao, vysušený plod kakaovníku, se již po staletí využívá pro výrobu dobrot. Po celou dobu je také intenzivně studováno. V průběhu let v něm vědci nalezli mnoho prospěšných přírodních prvků. Například polyphenoly v hořké čokoládě prokazatelně uklidňují. 

Samozřejmě, čeho je moc, toho je příliš. Čokoláda obsahuje i toxickou látku theobromin. Aby jste však byli v riziku otravy, museli by jste spořádat celých 85 tabulek čokolády najednou.

V této studii se výzkumníci vyzkoušeli co se stane, když člověk požívá kakao pravidelně a po delší dobu. Testovaní lidé konzumovali malé, střední či velké množství kakaa ve formě nápoje nebo tyčinky po dobu mezi pěti dny a třemi měsíci.

Podle vědců byl nalezen dostatek důkazů, aby mohli tvrdit, že kakao je zdraví velmi prospěšné, zejména látka flavanol, kterou obsahuje. Vypozorovali zlepšení paměti a lepší zpracovávání vizuálních podnětů. Míra zlepšení závisela mimo jiné i na věku testovaných lidí.

U starších lidí se ukázalo, že kakao značně vylepšilo pozornost, paměť, plynulost komunikaci a nejužitečnější je podle vědců pro ty, kteří trpí mírnou kognitivní poruchou nebo začínají ztrácet paměť.

Témata: Vědci důchodci