Jak si v tichosti nezničit zdraví? Věc, kterou dělá doma každý, nám spíše škodí!

Lidé, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

11. srpna 2020 10:20

Čištění uší je pro většinu z nás naprostá banalita a málokdo se nad tímto druhem hygieny zamyslel více. To však neplatí pro odborníky a lékaře, kteří zjistili, že každý z oblíbených způsobů má svá rizika. Radí proto jediné, nečistit si uši téměř vůbec.

Spolu s vývojem společnosti a změnou životního stylu se zvyšují nejen nároky na hygienu, ale i okolní vlivy. Hlasitá hudba ze sluchátek, na koncertech, či mobilní telefony, to vše má na naše uši určitý vliv. A čím větší hlasitost, tím více negativní vliv narůstá.

Zatímco stavu svého sluchu většina lidí nepřikládá váhu, dokud nemají se sluchem prokazatelné problémy, o svůj vzhled pečují více. Soustředí se proto na péči o sluchové ústrojí, respektive na zevní ucho, které tvoří chrupavčitý boltec a zevní zvukovod s mazovými žlázami. Ušní maz jim zkrátka vadí a vzhledem k zažité představě, že jde o něco společensky nepřijatelného, jej odstraňují kdy se dá. 

Faktem zůstává, že ušní maz je v lidském těle tak trochu specifická věc neboť čistí ucho a chrání ho proti infekci. Na první pohled by se proto mohlo zdát, že neodstraňovat jej je nejlepším řešením. Na druhou stranu je ale potřeba jeho kašovitou konzistenci žluté nebo hnědé barvy z ucha občas odstranit, aby neztvrdla, čímž by mohla vést až k poruchám sluchu. Žádná z oblíbených metod na čištění uší ale není bez rizika.

V tomto případě platí, že méně je vlastně více. Ušní maz napomáhá zachycování nečistot, které se v něm následně samovolně dostanou z těla ven. Pokud si tedy jednoduše uši čistit nebudete, nic tím nezkazíte. Bohatě totiž postačí, když si namočíte uši například při mytí vlasů a voda přebytečný maz odstraní sama.

Tato představa je však pro většinu lidí těžko stravitelná. V oblibě jsou proto ušní svíčky, vatové tyčinky nebo nejrůznější spreje. A právě vatové tyčinky, které jsou zřejmě nejpopulárnější, s sebou nesou nejvíce rizik. Při jejich užívání hrozí nejen zanesení infekce, ale i poškození pokožky v uchu nebo zatlačování mazu hlouběji do zvukovodu. Záleží proto na tom, jak často je člověk používá a hlavně jak hluboko se s nimi dostává. Při neopatrném čištění totiž hrozí, že zatlačený maz v uchu vytvoří mazovou zátku, která může způsobit poškození sluchu.

Další z možností čištění uší jsou v poslední době rozšířené spreje, které se aplikují do ucha a které přebytečný maz odstraní. Ačkoliv je jejich použití bezpečné a v praxi pouze rozpouštějí ušní maz, který pak snáze vyteče z ucha ven, podle některých odborníků mohou při dlouhodobém užívání narušit samočistící schopnost ucha.

Na čištění uší slouží také speciální svíčky dostupné v lékárnách. Ty maz v uchu rozpustí a poté vytáhnou ven. Někteří k ušní hygieně používají mořskou vodu nebo olej, a byť nejde ani v jednom případě o nějak zvlášť škodlivé metody, rozhodně jsou mnohem pracnější, než odborníky doporučovaný postup.

Ten spočívá v jednoduchém čištění ucha malíčkem nebo ručníkem či kapesníkem. Ze zdravotního hlediska totiž bohatě postačí si ucho vytřít zvenku, přičemž nehrozí, že by se maz zatlačoval hlouběji do zvukovodu. Pokud je tedy pro vás představa nevyčištěných uší noční můrou, vyzkoušejte k tomuto typu hygieny využít svého vlastního těla, respektive ideální velikosti malíčku.

Otázkou jen zůstává, jak často ucho čistit. Pro správnou samočistící funkci ale bohatě postačí, když tak učiníte jednou za týden. V žádném případě však problémy se sluchem nezanedbávejte. Pokud máte pocit, že slyšíte hůře, nebo máte v uchu nepříjemný pocit, vyhledejte co nejdříve specializovaného lékaře. Může se jednat o zdánlivou banalitu jako ucpaný zvukovod, který si bez odborné lékařské pomoci sami nevyčistíte, prvotní příznaky ale mohou signalizovat i mnohem závažnější problém.

Témata: Lidé zdraví