Záludné léto: Kromě úžehu hrozí i chřipka nebo otrava!

Počasí

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

1. srpna 2020 20:26

V létě stoupá nebezpečí určitých nemocí a úrazů. Díky vyšší sluneční aktivitě hrozí úpaly a spálení sluncem, lidé mohou také chytit letní chřipku a zvětšuje se i aktivita klíšťat, která přenášejí nebezpečné infekce.

Podle amerického časopisu Bustle sluneční světlo pozitivně ovlivňuje náladu většiny lidí, a proto pro mnohé z nich léto znamená čas pro zábavu a odpočinek. Zároveň je ale spojené i s řadou nebezpečí. Vzhledem k teplejšímu počasí, častějším kontaktům s vodou a většímu množství času, stravného venku, jsou lidé více náchylní k určitým nemocem.

S nárůstem teploty a vlhkosti vzduchu roste nebezpečí úpalů, které vedou ke zvyšování teploty těla a mohou způsobit nevolnost, bolest hlavy a zrychlení dýchaní. Nebezpečí je o to větší, když člověk tráví venku více času.

V létě je také větší pravděpodobnost nakazit se některou z nemocí přenášenou klíšťaty, tedy Lymeskou borreliózu nebo Klíšťovou encefalitidou. Tyto nemoci se v hlavním městě vyskytují v nemalé míře. Jen v roce 2017 boreliózou onemocnělo 174 lidí a encefalitidou 62 obyvatel Prahy.

Borelióza může způsobit chronické záněty kůže, kloubů a šlach i infekce centrálního nervového systému. V případě encefalitidy může dojít k poškození mozku až úmrtí. Lék proti této nemoci neexistuje, očkování proti encefalitidě ale zajišťuje imunitu na úrovni až nad 95 procent.

Dalším nebezpečím spojeným s létem představují úrazy. V letních měsících se zvyšuje koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích a dalších lokalitách sloužících k relaxaci či sportu. Většině letních se ale dá zabránit prevencí. 

Na kolech a bruslích je potřeba používat přílbu a chrániče, neskákat do plytké vody, a délku běžeckých tras přizpůsobit svým schopnostem. V lese nebo v horách je potřeba zvýšené opatrnosti a je příhodné dávat pozor na psy nebo jiná zvířata. Není také vhodné pít alkohol v průběhu takových rekreačních aktivit jako je jízda na kole, bruslích nebo plavání.

Léto také vytváří perfektní podmínky pro baktérie, a proto se ve velkém množství vyskytují na potravinách. Vedou k častějším otravám, které se projevují zvracením, bolestí v břiše, průjmem a horečkou. 

Horké měsíce také znamenají větší nebezpečí pro alergiky, a to kvůli pylu, plísni a hrozbě kousnutím hmyzem. Nebezpečná je také letní chřipka, která ve skutečnosti je zánětem dýchacích cest nebo angínou. Jejími příznaky jsou zvýšená teplota, bolesti svalů a kloubů. Na rozdíl od normální chřipky ale trvá jen několik dní a nejsou na ni potřeba léky.

Ke známým letním nebezpečím patří i spálení sluncem. Podle Bustle bylo v roce 2013 v USA utraceno více než jedenáct milionů dolarů na léčení zranění způsobených spálením sluncem. V některých případech se slunce může stát příčinou popálenin druhého stupně.

Letní procházky do lesa mohou být také nebezpečné kvůli jedovatým rostlinám. Kontakt s jedovatým břečťanem nebo jedovatcem dubolistým může vyvolat bolestivou vyrážku, která může trvat až osm týdnů. K častým letním nemocem patří i zánět středního ucha.

Témata: Léto úrazy