Víte, co je nejšpinavější věc, kterou máte u sebe? Překvapivě to není jen mobil!

Ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

14. července 2020 20:45

Když odcházíme z toalety, vždy si umyjeme ruce. Přesto denně saháme na věci, které jsou mnohem více špinavé než záchody – a často nás ani nenapadne, že když s nimi manipulujeme, hrozí nám nějaké nebezpečí.

Dnes sice téměř všichni máme platební karty, přesto ale v peněženkách a po kapsách stále nosíme peníze. Právě bankovky se přitom řadí mezi nejšpinavější povrchy, na kterých přebývají viry, bakterie, plísně i paraziti. 

Na bankovkách můžeme najít například zlatého stafylokoka, tedy bakterii, která dokáže způsobit otravu krve, zápal plic a infikovat srdeční sval nebo srdeční chlopně, což může vést ke snížené práceschopnosti srdce. Přežívá na nich týden až měsíc.

Měsíční životnost má také bakterie E. coli, která vyvolává průjmová onemocnění. Na papírových penězích stejně dlouho přebývá i virus hepatitidy, vajíčka hlístic se na nich drží 2 až 3 měsíce, plíseň i několik měsíců. V období zvýšených virových onemocnění jsou i bankovky jednou z možností, jak se můžeme nakazit – třeba chřipkový virus na jejich povrchu přežije i tři dny.

Podle studie zveřejněné v časopise Advanced Biomedical Research velkou hrozbu představují také spodní části tašek. Když vědci z University of Mauritius vyčistili vnější stranu 145 mužských a dámských peněženek a kabelek, našli hned několik druhů bakterií.

Ženy nosí své kabelky skoro všude, podle vědců s sebou ale mohou nosit více než jen věci každodenní potřeby. Kabelky jsou podle odborníků jedním z nejhorších míst pro choroboplodné zárodky.

Podle expertů z Good Housekeeping Institute je možné v typické domácnosti najít osm předmětů, na kterých se nachází více bakterií než mají průměrné toalety – a to včetně zubních kartáčků, dálkových ovladačů a koupelnových ručníků. Ale jelikož kabelky mají tendenci cestovat téměř všude a často jsou pokládány na podlahy, byly zařazeny mezi vůbec ty nejšpinavější předměty, píše deník The Independent .

„Zatímco toalety, kuchyňské pracovní desky a jiné „špinavé“ prostory pravidelně v rámci domácích prací čistíme, existuje řada méně zřejmých míst, která vyžadují důkladné vyčištění. Málokdo z nás má čas čistit všechno, čeho se za celý týden dotkneme, ale tím, že ignorujeme tyto každodenní věci, se vystavujeme nebezpečí,“ varují vědci.

Další kritické místo jsou štětiny zubního kartáčku, na kterých se mohou usadit i vzduchem přenášené bakterie z blízké toalety. Podobně problematické jsou i dálkové ovladače a jiná elektronika, jako klávesnice a monitory přenosných počítačů, které mohou být doslova magnetem pro bakterie. Netřeba asi zmiňovat takové věci jako ručníky, utěrky, postroje domácích zvířat, koberce a houbičky na nádobí.

Aby se zabránilo šíření choroboplodných zárodků, doporučují vědci nepokládat kabelku na podlahu v restauracích, toaletních kabinách nebo vlakových podlahách – a místo toho ji raději zavěsit ji na háček nebo rukojeť dveří. 

Témata: Lidé Vědci