Zázračná potravina, kterou má doma každý? Vědci zjistili, co umí cibule!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

13. července 2020 19:34

Podobně jako česnek je i cibule neocenitelnou potravinou všech kuchařů. Uplatnění ale nalezne nejen tam. Víte, co vše dokáže vyléčit?

Cibule obsahuje stejně jako česnek alicin, což je látka, která slouží jako přirozená obrana proti škůdcům. V roce 1944 ale dva výzkumníci zjistili, že má i antibakteriální (antibiotické) a fungicidní (protiplísňové) účinky.

Díky tomu ji lze považovat za přírodní antibiotikum, a proto se doporučuje užívání například cibulového sirupu jako doplňku ke klasickým lékům. Mnohé populární internetové stránky radí sirup používat i jako lék na nachlazení a kašel, tam ale nemá tak velký účinek, protože jde o nemoci virového původu.

Přesto sirup při těchto nemocích uškodit nemůže, stejně jako při rýmě. V těchto případech jsou sice jeho léčivé účinky sporadické a nemají takový účinek jako například v případě jiných nemocí, rozhodně ale neuškodí. Kde se naopak cibule uplatní v plné formě je v léčbě infekcí způsobených zlatým stafylokokem rezistentním na meticilin. Tím se lze nakazit například v nemocnicích.

To ale není jediný prokázaný léčivý účinek cibule. Studie zjistily, že se uplatní i v léčbě aterosklerózy, při snižování ukládání tuků v cévních stěnách, ve vyrovnání hladiny lipoproteinů nebo při snižování krevního tlaku. Dokáže také bojovat s cholesterolem a snížit hladinu krevního cukru u diabetiků.

Cibule se uplatní i v létě, kdy je kolem nás spousta bodavého hmyzu. Pokud vás píchne například včela nebo vás kousne nějaká muška, stačí na místo přiložit rozkrojenou cibuli. Bolest i otok se zmenší.

Témata: potraviny mikrovlnka Jídlo Vědci Zelenina