Nezapáchat v létě je věda! Jak se vyznat na trhu a kdy jaký přípravek použít!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2020 11:58

Pot je přirozenou součástí lidského těla, každý ale ví, že zpocený člověk svému okolí ani sám sobě příliš nevoní. Většina lidí tento problém řeší deodorantem či antiperspirantem, víte ale jak je správně používat a jaký v nich je rozdíl?

Víme, že pocení a tělesný zápach lze odstranit deodoranty nebo antiperspiranty. Ve skutečnosti ale jde o dva různé výrobky, které se liší v tom, jak účinkují.

Deodoranty obsahují vonné látky nebo antibakteriální přísady, které blokují tělesné pachy vznikající z bakterií na pokožce. Deodoranty tak redukují zápach potu, ale ne jeho tvorbu. 

Antiperspiranty jsou naopak regulují vlhkost v podpaždí a zamezují tvorbě potu tím, že zužují horní část vyústění potní žlázy. Na druhou stranu není pravidlem, že by antiperspiranty musely podobně jako deodoranty vonět, byť dnes už takové na trhu najdeme běžně, stejně jako kombinaci obojího.

Je také důležité vědět, jak deodoranty či antiperspiranty správně použít. Pokud je aplikujete ráno před odchodem z domu, pak se sice řadíte mezi většinu, ale používáte je úplně špatně, tvrdí dermatoložka Sandra Lee.

Dermatoložka, která se proslavila na televizních obrazovkách jako Doktorka Pimple Popper, tvrdí, že velká část lidí používá deodoranty úplně špatně. Podle webu Mirror se totiž nemají aplikovat ráno poté, co se člověk probudí, ale úplně jindy.

Podle dermatoložky je totiž večer tou nejlepší dobou, kdy jej použít. Princip je podle odbornice prostý. Potní žlázy jsou totiž během spánku aktivnější než přes den, a proto je účinek deodorantu efektivnější. Pokud tedy používáte přípravky s 24 hodinovou ochranou, je nejlepší je aplikovat den předem ne jdete do postele.

Jiní experti upozorňují, že čím déle budete bez deodorantu, tím více potu se nahromadí na vaší kůži. Deodoranty jsou nejúčinnější, když se aplikují na čistou pokožku, proto byste si měli dát deodorant, jakmile se osprchujete.

Má to ale háček. Podle dermatoložky Ellen Marmurové je chyba používat deodoranty či antiperspiranty hned potom, co vylezete ze sprchy. Antiperspiranty jsou nejúčinnější při aplikaci na suchou pokožku. Pokud je povrch kůže vlhký, k chemické reakci dochází na vnějších vrstvách kůže, spíše než uvnitř pórů, kde je to nejvíce třeba. 

Deodorant nikdy nevydrží tak dlouho, jak potřebujete. To už zažil každý z nás. Proto se vyplatí před odchodem z domu nanést novou vrstvu. Tak jako po sprše, je třeba si utřít část těla, kam už jste deodorant nanášeli, abyste se zbavili starého potu a staré vrstvy deodorantu.

Témata: Lidé Léto čistota Hygiena