Vaginismus: Problém, který je ve společnosti tabu, může ničit vztah i psychiku!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. června 2020 10:23

Sexuální problémy a dysfunkce jsou ve společnosti stále podceňované a veřejně se o nich příliš nehovoří. Mnohdy však mohou mít negativní dopady jak na partnerské vztahy, tak i na psychiku lidí.

Jedním z těchto problémů je vaginismus, tedy dysfunkce charakterizovaná silnými a mimovolnými stahy svalstva poševního vchodu. Nedobrovolným stahováním svalů při otevření vagíny trpí menší procento žen, problém je to ale výrazný. A silně bolestivý.

Neprojevuje se totiž pouze při styku. Žena může pociťovat bolesti například i při zavádění tamponu nebo na návštěvě gynekologa. Jaké jsou příčiny ale nikdo přesně neví. 

Jedním ze spouštěčů mohou být infekce, často jde ale i o problémy psychického rázu. Ať už strach ze sexu, prodělané znásilnění nebo například porod.

Vyšetření, které by tento problém prokázalo, neexistuje. Lékaři se tak vždy musí spolehnout na výpověď pacientky. Není ale radno návštěvu specialisty odkládat. I zde platí, že je třeba léčbu zahájit co nejdříve.

V případě, že jde o fyziologickou příčinu, tedy například zánět, dokáží pomoci léky. Pokud ale bolesti vyvolává psychický stav, je zapotřebí součinnost pacientky.

Ta následně podstupuje například psychosexuální terapie, dotykové terapie či různé formy cvičení a dilatace.

Témata: ženy