Vitální i v důchodu? Vědci sestavili návod, jak se dožít vysokého věku!

Důchodci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. června 2020 13:00

Často se dovídáme o látkách proti stárnutí, pokud jde o péči o naši pokožku. Jak uvádí server news.com.au diety mohou být také proti stárnutí. Několik vědeckých studií ukázalo, že krysy a primáti žijí déle při dodržení určitých diet. Životní styl se zaměřením na čerstvé produkty, správný mix tuků, minimálně zpracované potraviny a období půstu jsou spojeny s dlouhým životem.

Jako příklad může sloužit ve svých Ramez Joukadora. Narodil se před 105 lety v malé vesnici v Libanonu. Do Austrálie přišel v roce 1952. Dodnes Ramez zůstává horlivým zemědělcem, který si pěstuje vlastní zeleninu. Jí hlavně mastné ryby a vyhýbá se většině zpracovaných potravin včetně sušenek a snacků. Luštěniny a zejména čočku konzumuje téměř denně, stejně jako spoustu zdravého olivového oleje. I přes drobnou operaci srdce téměř před 30 lety, byl Ramez ve svých 103 letech ve vynikajícím zdravotním stavu, uvedl server.

Pravidelný půst

Pravidelný přerušovaný půst má podle všech vědeckých důkazů největší vliv na stárnutí a vysoký věk.  Zdá se, že konzumace velmi málo kalorií v pravidelných intervalech, pomáhá obnovit buněčné hormony, které jsou spojeny s buněčným poškozením a jejich stárnutím. Dokonce i týdenní půst s minimem kalorií či den nebo dva, které spotřebujeme pouhých 500 až 600 kalorií, pomohou s regenerací buňek.

Zajistěte vyváženost tuků

Pokud jde o tuky, které konzumujeme, je důležité, abychom získali správnou směs polynenasycených, mononenasycených a nasycených tuků. Lidský metabolismus funguje nejlépe, když dosáhneme rovnováhy 1: 1: 1 těchto tří typů tuků. Moderní diety však tyto poměry výrazně zkreslují. Často konzumujeme mnohem více zpracovaných rostlinných olejů a nasycených tuků ze zpracovaných potravin, tučného masa a mléčných výrobků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zlepšit vyváženost tuků, jíst více potravin, které obsahují omega-3 kyseliny a polynenasycené tuky s dlouhým řetězcem. Snažte se proto konzumovat mastné ryby nejméně třikrát týdně. Do stravy přidejte lněný chléb a semínka a ořechy, jako jsou tykve, chia semínka nebo vlašské ořechy.

Konzumujte správné sacharidy

Na rozdíl od populárního názoru nemusíte zcela vyřezávat sacharidy, abyste zpomalili buněčné stárnutí. U průměrného Australana tvoří sacharidy asi 50-60 % stravy. Je třeba snížit denní průměr sacharidů na 30-40%, což podporuje nejen kontrolu hmotnosti, ale snižuje i nebezpečí zánětů. Vyhýbat bychom se především měli rafinovaným sacharidům tedy rýži, bílému chlebu, nudlím, bílému cukru. Jejich vysoký příjem zvyšuje nebezpečí zánětů a způsobuje stárnutí buněk. Prvním krokem při kontrole vašeho příjmu sacharidů je soustředit se rafinovaných sacharidů na přírodní. Ty jsou obsaženy ve sladkých bramborách, ovoci, celozrnných produktech, kukuřice, quinoe a pohance. Pokud se tyto sacharidy konzumují v malém množství a několikrát denně, podporují jak kontrolu hmotnosti, tak správné hodnoty krevního cukru. Správné druhy sacharidů jsou také důležité pro správné fungování zažívací traktu.  Jsou totiž zdrojem vláknin, které hrají důležitou roli při prevenci rakoviny střev.

Jezte čerstvé potraviny a méně často

Konzumujte hodně ovoce a zeleniny. Jezte pestrou stravu. Snažte se sníst 7 až deset kusů čerstvého ovoce a zeleniny. Pokoušejte se také jíst méně často a s většími pauzami mezi jídlem. Dle odborníků je ideální jíst až po čtyřech nebo pěti hodinách. Problém s častým jídlem spočívá v tom, že pokaždé, když jíme potraviny obsahující sacharidy (mléko, ovoce, chléb, obiloviny, občerstvení), uvolníme si tím do těla hormonální inzulín. Vysoká hladina inzulínu způsobuje neúměrnou zátěž pro vaše buňky, které pak rychleji stárnou. Pokud budete jíst méně často, dostanete tím pod kontrolu nejen svoji hmotnost, ale pomůžete tím omladit i svoje buňky a můžete dosáhnout vysokého věku.

Témata: důchodci