Odhalení rakoviny z krve? Čeští vědci slaví obrovský úspěch

Vědci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. února 2020 11:07

Patentovanou metodu, která umožní z krve pacienta rozpoznat nádory tlustého střeva a konečníku, vyvinuli brněnští vědci.

Pro výrobu diagnostických souprav ji chce využít česká biotechnologická společnost BioVendor, která s Masarykovou univerzitou a Masarykovým onkologickým ústavem uzavřela na přelomu roku licenční smlouvu. Hotový a klinicky prověřený set by mohl být k dispozici do dvou let, oznámila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Kolorektální karcinom patří mezi nejčastější typy rakoviny v Česku. Každoročně je diagnostikováno asi 8000 nových pacientů a téměř 4000 lidí ročně nemoci podlehne.

Aktuálně lze nádor tlustého střeva a konečníku odhalit pomocí testu na skryté krvácení ve stolici a následným kolonoskopickým vyšetřením. Nová metoda umí přítomnost nádorových buněk odhalit z krve pacienta.

Základem metody, kterou vyvinul tým pod vedením Ondřeje Slabého, je sledování hladin několika takzvaných cirkulujících mikroRNA, které se do krve dostávají z nádorové tkáně. Lékaři díky metodě mohou sledovat také úspěšnost léčby a případně to, zda se nádor nevrací.

"Naše metoda umí také poměrně citlivě předpovědět naději přežití pacienta v horizontu tří let, a to v kterémkoli klinickém stádiu nemoci. To je důležité pro plánování léčby, například pro rozhodnutí, zda pacient podstoupí jen chirurgický zákrok, nebo bude potřebovat i chemoterapii," uvedl Slabý.

Témata: Vědci rakovina