Kdy se lidé skutečně stanou důchodci? Expertka má pro Čechy zdrcující zprávu

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. února 2020 10:19 | Aktualizováno: 10. února 2020 22:38

Lidé narození po roce 1965 budou mít nárok na důchod až po 65 letech. Podle gerontoložky Ivy Holmerové jsou ale fyzicky pracující lidé invalidní už v 55 letech. A se zvyšujícím se věkem pro odchod do důchodu to budou mít stále těžší.

O zastropování věku pro odchod do důchodu se vedly mezi politiky dlouhé debaty. Podle Holmerové jde o něco jako dohodu politiků s občany. "Pokud budu pracovat, mám nárok na důchod," řekla Českému rozhlasu. 

"Co je ale důležité, že se taky zvyšuje naše naděje na dožití ve zdraví. Logicky tak budeme i déle pracovat, což je přirozená součást lidského života," vysvětluje gerontoložka.

Upozorňuje ale, že lidé, kteří celý život pracovali fyzicky, měli menší příjmy a jsou i méně zdraví. "Kvalifikovanější lidé jsou bohatší a taky zdravější," podotýká odbornice.

Sociodemografický statut říká, že u většiny těžce fyzicky pracujících po 55 roku života prudce stoupá invalidita. "Bádat tak nad nějakým obecným stropem ochodu do důchodu je jen umělý problém," varuje.

Podle ní by se spíše mělo řešit rozšíření rekvalifikací pro ty, kteří po 50 už svou práci fyzicky nezvládají. Alternativou by měla být práce v příbuzných oborech. 

Témata: důchodci češi Lidé