DŮCHODCI V OHROŽENÍ? Lékaři bijí na poplach!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. listopadu 2019 19:02

V České republice žijí více než 2 miliony osob starších 65 let. Všichni mají nárok na očkování proti chřipce zdarma, což je aktuální zejména s příchodem podzimu a zimy. Senioři totiž patří do tzv. rizikové skupiny obyvatel, neboť jim hrozí vážný průběh nemoci a další komplikace. Lidé nad 65 let mají až 60x vyšší riziko úmrtí a obecně tvoří kategorii, která chřipce podléhá nejvíce.

Očkování je jedinou prevencí, která je před chřipkou účinně chrání, mírní průběh nemoci a dokáže zabránit fatálním následkům. I přesto ho v České republice podstupuje jen asi 20 % seniorů ve věku 65+.

Celkem 75-90 % osob starších 65 let na následky chřipky umírá. „Příčinou úmrtí není jen samotné onemocnění, ale rovněž další zdravotní komplikace, které může chřipka vyvolat. S věkem souvisí řada fyziologických změn – kromě metabolismu, svalové hmoty či funkčnosti a morfologie tkání se mění také imunitní systém, což následně vede ke snížení odolnosti vůči nejrůznějším infekcím, včetně chřipky,“ říká MUDr. Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Nebezpečí onemocnění chřipkou se u seniorů zvyšuje ve spojitosti s chronickými nemocemi, které se u starších lidí často vyskytují. Podle odborníků jednou či více chorobami současně trpí přes 90 % osob ve věku nad 70 let. Statistiky ukazují, že až 3/4 osob ve věkové kategorii 65+ se potýká s nemocemi srdce a cév, polovina má zvýšený krevní tlak, 37 % trápí ischemická choroba srdeční.

Dalším častým problémem bývá cukrovka, která postihuje až 20 % seniorů. Její nebezpečí u starších ročníků spočívá v tom, že se může projevovat atypickými a nespecifickými symptomy.7 Věk je rizikovým faktorem rovněž v souvislosti s pneumonií (zápalem plic), jejíž výskyt vlivem snižující se imunitní obranyschopnosti stoupá zejména po 65 letech.

„Zákeřnost chřipky u chronicky nemocných je dvojí. Jednotlivé chronické nemoci zvyšují riziko onemocnění chřipkou, chřipka zároveň významně přispívá ke zhoršení stávajícího zdravotního stavu.  I přesto je značně podceňovaná, a to nejen mezi seniorskou populací, ale v České republice obecně,“ varuje MUDr. Zdeňka Jágrová ve zprávě, kterou obdržel server stars24.cz. Proočkovanost Čechů se totiž pohybuje jen na úrovni 5–6 %, mezi seniory pak kolem 20 %.

Světová zdravotnická organizace i evropské instituce přitom doporučují proočkovanosti seniorů na úrovni minimálně 75 %. Senioři mají v České republice jako riziková skupina nárok na očkování proti chřipce zdarma. Plně hrazenou mají letos i čtyřvalentní vakcínu Vaxigrip Tetra, jež je od loňské sezóny dostupná na českém trhu. Oproti dosavadním třívalentním vakcínám účinkuje proti čtyřem cirkulujícím kmenům chřipky (dvěma kmenům A a dvěma kmenům B) a poskytuje tak ještě širší ochranu.

Benefity očkování potvrzuje řada vědeckých studií. Vyplývá z nich, že kromě přímého účinku hraje očkování rovněž sekundární roli v prevenci komplikací, hospitalizací a úmrtí. Co se týče seniorů, u starších osob, kteří žijí mimo pečovatelská centra, přispívá k 30–70% snížení hospitalizací z důvodu pneumonie a chřipky.

V případě seniorů žijících v pečovatelském zařízení pak očkování dosahuje 50– 60% účinnosti v prevenci hospitalizace nebo pneumonie a až 80% účinnosti v prevenci úmrtí.8 V praxi to znamená, že očkovaný senior sice může onemocnět, ovšem průběh nemoci je mírný a oproti neočkovanému je významně méně ohrožen na životě.

Témata: důchodci lékaři