Naděje pro bývalé kuřáky? Tohle může pomoci opravit poškození plic

Kouření, ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. ledna 2018 7:46

Strava bohatá na rajčata a jablka by mohla pomoci opravit poškození plic u bývalých kuřáků. Ukazují to nové výzkumy. Je ale důležité, aby jablka a rajčata byla čerstvá, u zpracovaných plodů zdravotní výhody mizí.

Studie, ze které cituje server The Independent, ukázala, že dospělí, kteří jedli dvě rajčata a více než tři porce jablek denně, vykazovali pomalejší pokles funkce plic než ti, kteří jedli méně než jednu porci. Reparativní účinky však mají pouze čerstvé plody, což znamená, že konzervované nebo zpracované alternativy takto pozitivně nefungují. 

Studie vědců z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zhodnotila stravovací návyky a funkci plic u více než 650 dospělých v roce 2002 a poté opakovala stejné testy na stejné skupině účastníků o deset let později.

Účastníci, kteří pocházeli z Německa, Norska a Spojeného království, také vyplnili dotazníky o jejich stravě a celkovém výživovém příjmu, a podstoupili spirometrii, tedy vyšetření, při kterém lékař zjišťuje funkci pacientových plic. Zohledněny byly také faktory jako věk, výška, pohlaví, index tělesné hmotnosti, socioekonomický stav, fyzická aktivita a celkový příjem energie. 

Je zajímavé, že zjištění, která byla zveřejněna v prosincovém čísle magazínu European Respiratory Journal, zjistila, že spojení mezi stravou a funkcí plic bylo ještě více patrné u bývalých kuřáků.

Ukázalo se, že bývalí kuřáci, kteří přijímali stravu vysokým obsahem rajčat a ovoce, zejména jablek, měli pomalejší snižování výkonu plic během onoho desetiletého období. To naznačuje, že živiny v těchto potravinách pomáhají opravovat škody způsobené kouřením. 

„Funkce plic szačne klesat přibližně ve věku 30 let s variabilní rychlostí v závislosti na obecném a specifickém zdraví jednotlivců," říká doktorka Vanessa Garcia-Larsenová. „Naše studie naznačuje, že konzumace více plodů pravidelně pomáhá zmírňovat úpadek výkonu plic a může dokonce pomoci napravit škody způsobené kouřením.“

„Dieta by se mohla stát jednou z forem boje proti rostoucímu počtu případů Chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) po celém světě,“ uvedla. CHOPN je souhrnný název pro chronickou bronchitidu a plicní emfyzém. Jak z názvu vyplývá jedná se o onemocnění dolních dýchacích cest - především plicní tkáně, kdy dojde k překážce (obstrukci) v plicní tkáni a tím pacientovi zamezuje v plnohodnotném dýchání. Výsledky studie nabízejí pro kuřáky potenciální způsob, jak se vyhnout vzniku nevyléčitelné chronické obstrukční plicní poruchy (COPD).

Témata: Kouření zdraví