Důchodce zabíjí vážná nemoc! Pětina nemocných umírá!

Důchodci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2019 11:26

Pětina seniorů, kteří se loni nakazili pneumokokem, nemoci podlehla. Nemocných bylo 481, z nich 256 bylo nad 65 let. Zemřelo 84 lidí včetně jednoho dítěte.

Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu. Pneumokok je jednou z příčin vážných zápalů plic a nebezpečných zánětů včetně zánětu mozkových blan. Před nákazou chrání očkování, pro seniory je zdarma.

"S rostoucím věkem dochází k negativním změnám imunitního systému, schopnost lidského organizmu bojovat s infekcemi se snižuje. Infekční nemoci mohou probíhat závažně i u do té doby zdravého seniora. Pokud senior zároveň trpí i chronickým onemocněním, riziko nákazy se zvyšuje," uvedla k potřebnosti očkování primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Loni pneumokokem onemocnělo 444 osob a nemoci podlehlo 79.

Některý z 90 typů pneumokoků má v dýchacích cestách asi pět až deset procent dospělých a 20 až 40 procent dětí. Jejich imunita si s bakteriemi většinou poradí a ty vymizí nebo je nahradí jiný typ. Rizikovým faktorem pro nákazu je kouření, pobyt v prašném prostředí, ale také chřipka nebo alergie.

Bakterie se podobně jako chřipka šíří vzduchem. Způsobují záněty uší, kloubů, vedlejších dutin, ale i pobřišnice, krve či mozku. Mezi nejzávažnější komplikace patří zápal plic, který ročně postihne až 100.000 lidí, pětina z nich musí být hospitalizovaná a kolem 3000 ročně zemře. Kromě pneumokoků má ale i jiné příčiny.

Témata: důchodci nemoci