Kdy čeští důchodci umírají? Podívejte se, kolika let se můžete dožít

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. října 2019 10:59

Průměrná délka života se neustále prodlužuje a s tím souvisí i stále pozdější odchod do důchodu. Mezi vědci se navíc už roky horlivě debatuje, jak stárnutí zastavit nebo alespoň zpomalit. Víte ale, kolik let se Češi vlastně dožívají?

Průměrnou délku života Čechů monitoruje statistický úřad, podle žijí muži o poznání kratší dobu, než ženy. Zatímco doba dožití mužů v Česku dosahuje zhruba 76 let, ženy se průměrně dožívají 82 let.

Překvapivé je, že se za posledních 17 let život výrazně prodloužil. U mužů zhruba o pět let, u žen ale pouze o necelé čtyři.

Ač by to málokdo čekal, největšího věku se dožívají lidé v Praze. I přes problémy spojené s velkoměstem, jako je kupříkladu smog, se muži zde narození mohou dožit v průměru 78 let. Ženy dokonce až 83 let.

Podobně je tomu na Vysočině a v Královéhradeckém kraji. Ve Středočeském kraji se ženy také dožívají o poznání vyššího věku, a to až o pět let. I zde tak mohou překonat hranici 83 let.

Nejmenšího věku se naopak dožijí v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji, kde činí průměrná délka života zhruba 74 let.

I napříč Českem se ale doba dožití prodlužuje, i když nijak rovnoměrně. Zatímco v Libereckém a Středočeském kraji se dnes lidé dožívají zhruba o zhruba pět let více, než před 17 lety, v Jihočeském, Pardubickém a Karlovarském kraji, je to jen o necelé čtyři roky více.

Témata: Lidé důchodci