DŮCHODCI ZACHRÁNĚNI? Lék proti nemocem stáří stojí pár korun, koupit ho může každý!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. října 2019 9:59

Počítačové hry mohou mít na mozek starších lidí stejný vliv, jako léky, které léčí vážné případy deprese - a někdy dokonce účinnější. Vyplývá to z výsledků studie, kterou provedli vědci z institutu Maxe Plancka

Skupina lidí ve věku 60 až 89 let, na které antidepresiva nezabírala, měla podstatně lepší náladu po čtyřech týdnech, kdy hráli počítačové hry speciálně vytvořené na zlepšení kondice mozku, uvedli vědci ve studii v časopise Nature Communications.

Použité programy byly vyvinuty tak, aby ověřily teorii, že je možné regenerovat stárnoucí mozek intenzivním cvičením a získat zpět jak schopnosti učení či paměťové funkce, ale také zlepšit schopnosti rozhodování, což ve svém důsledku zmírňuje depresi.

Vědci z institutu Maxe Plancka a psychiatrické kliniky svaté Hedviky v Berlíně pro změnu zkoumali skupinu dospělých, kteří každý den hráli asi půl hodiny videohru.

Pomocí magnetické rezonance měřili strukturu jejich mozku. Zjistili, že v mozkové kůře se zvýšil počet neuronů v oblastech mozku, které „mají na starost" prostorovou orientaci, formování paměti, strategické myšlení, a jemnou motoriku v rukou.

Odborníci se domnívají, že videohry mohou být užitečné pro léčení onemocnění, při nichž se mění některé oblasti mozku. Ať už jsou to psychické poruchy, jako je schizofrenie, post-traumatické stresové poruchy, nebo neurodegenerativních onemocnění, například demence Alzheimerova typu.

Témata: důchodci léky