Musíte se poškrábat? Možná v sobě máte tohohle děsivého parazita!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. září 2019 10:54

Zákožka svrabová napadá rok od roku čím dál více lidí. Kožní parazit se se může objevit prakticky kdekoliv a způsobuje kožní vyrážky a svědivé ekzémy. Podle hygieniků je svrab na vzestupu. Nabízí se proto otázka, jak se mu vlastně můžeme bránit.

Podle Státního zdravotního ústavu je svrab nejrozšířenější chorobou mezi zdravotníky. Nejde přitom o nedostatečnou hygienu, naopak. Chytit jej dnes ale vůbec není nic těžkého.

Přítomnost zákožky svrabové poznáte celkem snadno. Je to malý roztoč, který žije v povrchové vrstvě kůže. Tam hloubí cestičky. Onemocnění se projevuje vyrážkou tam, kde je kůže tenká. Bývá to v oblasti pasu, kde máte gumu. U žen to bývá v oblasti prsou. U dětí to může být i v oblasti hlavy nebo na rukách.

Onemocnění kůže navíc provází nepříjemné svědění, které je výsledkem imunitní reakce organismu na antigeny zákožky a které se objevuje nejčastěji v noci, když je člověk zachumlaný v noci pod peřinou (teplo totiž zákožce dělá moc dobře).

Všeobecně platí, že parazit útočí tam, kde se pohybuje více lidí a kde jsou horší hygienické podmínky. Odborníci vidí problém zejména v častějším cestování a horšícím se sociálním podmínkám pro některé skupiny obyvatel.

Svrab je přenosné onemocnění, doporučuje se proto nebýt v bezprostředním styku s nakaženou osobou. Nejlepší prevencí je pak dbát o správnou hygienu, čistotu domova a hlavně nezapomínat pravidelně vyměňovat ložní prádlo.

Také se vyskytuje takzvaný svrab čistotných osob, které se velmi myjí a vysušují si kůži. Protože parazit nemá rád sucho, musí se zavrtat hlouběji pod pokožku a odhalit pak jeho přítomnost je mnohem těžší.

Léčba tohoto kožního onemocnění má tři základní kroky: je třeba parazity zlikvidovat, zhojit poranění kůže a zavést hygienická opatření. Lékaři nejčastěji doporučují terapii sírou. Doktoři mají už své osvědčené mastičky, které rány zhojí a parazity vyhubí. Nejdůležitější je ale přestat svědivou pokožku drbat. Škrábáním se totiž nemoc rozšiřuje po celém těle.

Témata: lékaři paraziti