Život důchodců se změní v peklo? Tohle je čeká za pár let!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. září 2019 11:56 | Aktualizováno: 5. září 2019 23:19

Lidé se stále častěji dožívají vyššího věku a podle vědců tento trend bude i nadále pokračovat. Dokonce možná strmějším tempem, než na které jsme zvyklí. To s sebou ale nese jisté nevýhody. Podle odborníků se do 20 let počet seniorů, kteří jsou nemocní, nemohoucí a nejsou schopni se o sebe postarat, zdvojnásobí.

Odborníci předvídají, že se budeme dožívat vysokého věku, což si vyžádá svou daň. Počet starších lidí, kteří mají nejméně čtyři různé zdravotní potíže, by se měl podle nich do roku 2035 zdvojnásobit. Jde o obrovský nárůst, jelikož se jedná o poměrně krátké období kratší než 20 let.

Na studii vědců z univerzity v Newcastle upozornil The Guardian. Odborníci zjistili, že jde především o nemoci jako rakovina, cukrovka, demence a deprese. Tyto nemoci se v budoucnu stanou u seniorů mnohem běžnějšími než dosud. Většinou ale nebudou díky nim schopni se o sebe sami postarat.

Přibližně jeden ze důchodců bude podle vědců trpět demencí, depresí nebo nějakou formou kognitivního postižení. V příštích 20 letech zkrátka dojde k masivní expanzi počtu lidí trpících více chorobami, což je stav známý jako multimorbidita.

Varování vědců bere vážně například Velká Británie a začala se touto otázkou zabývat ve velkém. "Velká část nárůstu počtu lidí se čtyřmi nebo více zdravotními problémy bude pocházet z očekávaného prudkého nárůstu v následujících letech u těch, kteří se dožijí alespoň 85 let," uvedl k tomu tamní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

V ohrožení jsou ale i mladší senioři. Lidé od 65 let věku budou podle vědců trpět minimálně dvěma vážnými chorobami. Čísla a statistiky se však netýkají pouze seniorů v Británii. Stejný dopad budou mít minimálně na celou Evropu. Vědci proto nabádají vlády, aby začaly jednat dříve, než bude pozdě a populace rapidně zestárne.

Ostatně nemoci jako demence, rakovina či Alzheimerova choroba jsou v Česku dnes už poměrně běžné. Život s nimi ale není lehký a v mnoha případech ani samostatně možný. Starší lidé se stávají závislými na cizí pomoci, která se jim v mnoha případech v potřené míře nedostává.

Témata: Lidé důchodci