Na písečných pláží žijí děsiví tvorové! Vlezou vám do těla a...

Škrkavka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. srpna 2019 16:32

Písčité pláže k pořádné letní dovolené u moře neodmyslitelně patří. Michael D. z Memphisu se jim ale asi po poslední dovolené začne vyhýbat obloukem. A podle lékařů není ani zdaleka jediný. Případy jako ten jeho se dějí téměř denně po celém světě.

Sedmnáctiletý mladík si vyrazil s přáteli na Floridu, kde si kromě koupání také užívali zábavy na pláži. Vše probíhalo bez problémů do doby, než se všichni rozhodli mladíka zakopat do písku tak, že mu trčela jen hlava. Poté, co se společně vyfotili, Michaela vyhrabali a šli na hotel.

O několik dní později se ale dostavily první problémy. Na noze se mladíkovy udělali drobné ranky a puchýřky. Poté se dostavila únava a mladík skončil na pohotovosti.

Když mu lékaři děravou nohu plnou vystouplých puchýřů prohlédli lékaři, zhrozili se. Zjistili, že puchýře ve skutečnosti tvoří několik centimetrů dlouhé chodbičky, v nichž se usídlily škrkavky. Ta nejdelší měřila osm centimetrů. 

Podle lékařů se paraziti mladíkovi do nohy zavrtali v písku, nebyl ale jediný. I ostatní kamarádi, kteří s ním byli na pláži, začali trpět stejnými příznaky, a i u nich se dostavila škrkavka.

Dostat je z těla ale není vůbec lehké. Je potřeba užívat antibiotika a steroidy, paraziti se ale mnohdy v těle drží a lidí cítí, jak se jim hýbou pod kůží a zavrtávají dále do nohy. Lékaři se občas pokusí škrkavky zmrazit, ale ani to nemusí pomáhat.

Témata: paraziti