Džus je nezdravější než Coca-Cola, zjistili vědci! Proč tomu tak je?

Dívka s vitamínovým nápojem, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. června 2019 12:17

Pijete ovocné džusy v domnění, že jde o zdravé nápoje? Američtí vědci zjistili, že v takovém případě děláte opravdu velkou chybu. Ovocné šťávy vám mohou přivodit vážné zdravotní potíže.

Vědci z alabamské Emory University zjistili zajímavou věc, kterou popsali v časopise JAMA Open. Podle jejich studie má člověk, který denně vypije 350 ml ovocné šťávy, o 24 procent větší šanci, že umře předčasně. To je dokonce o 13 procent víc než u sladkých nápojů, jako jsou Coca-Cola, Fanta nebo Sprite.

Alarmující výsledky spustily diskuzi, zdali nepřestat ovocné šťávy označovat za zdravé, ačkoliv platí, že obsahují některé vitamíny a fytonutrienty. Stejně jako u sladkých nápojů jsou však hlavními složkami voda a cukr. Tělu je přitom úplně jedno, že v tomto případě jde o cukr přírodní, pořád má totiž stejné chemické složení.

Autoři studie se podivují nad tím, že se touto tematikou ještě nikdo nezabýval, přestože výzkumy příčin obezity probíhají prakticky po celém světě. Vědci se domnívají, že za to může představa, že ovocná šťáva je zdravá. I její konzumace přitom může vést k předčasnému úmrtí.

Studie se zúčastnilo téměř 13 a půl tisíce dospělých Američanů ve věku přes 45 let, kteří nikdy neměli problémy se srdcem. Výzkum trval šest set, během kterých zemřelo 1000 účastníků, 168 z nich na srdeční choroby. U lidí, kteří přijímali přes 10 % denní porce kalorií prostřednictvím těchto nápojů, vzrostlo riziko až o 44 procent.

Vědci nakonec došli k závěru, že pití sladkých nápojů zvyšuje riziko srdečních chorob i u lidí se zdravou váhou, proto si celou věc spojili s krevním tlakem, záněty nebo inzulinovou rezistencí. Závěrem studie je doporučení, aby lidé limitovali spotřebu sladkých nápojů, ať už jde o colu nebo ovocnou šťávu.

Témata: Ovoce zdraví nápoje