Vědci zjistili, čemu dají ženy přednost před milováním. To se budete divit!

Ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

27. dubna 2019 21:05

Sexuální touha a potřeba jíst patří po pudu sebezáchovy k nejsilnějším lidským přirozenostem. Většina mužů je ale díky neuronové mozkové síti naprogramována tak, aby podléhali spíše intimnímu pokušení. Ženy však tuto síť postrádají, a tak je pro ně jídlo v žebříčku priorit na vyšším místě.

Vědci z londýnské univerzity zjistili, že mužský mozek je naprogramován vyhledat sex i za cenu dobrého jídla. Muži mají podle výzkumníků speciální neurony, které jim pomáhají potlačit touhu jíst a upřednostnit rozmnožování.

Ženy naopak takové neurony nemají, což naznačuje, že je pro ně sex až druhotný a vybraly by si místo něj jídlo. Upozornil na to server The Telegraph.

Přestože byl výzkum prováděn na hlísticích a ne na lidech, dá se podle vědců zobecnit i na mužskou populaci. "Studie byla provedena na malých červech, i tak nám ale dává novou perspektivu k pochopení lidské sexuality, orientace a genderu," tvrdí profesor Scott Emmons, spoluautor výzkumu.

"I když jsme nezkoumali lidi, je pravděpodobné, že i mužský mozek má neurony, který ten ženský nemá. To ale platí i obráceně. Tahle skutečnost může u obou pohlaví měnit i náhled na svět a jejich chování," říká profesor Emmons.

Vědecký tým byl překvapen, že nové buňky našel. Hlístice byly totiž už dříve rozsáhle studovány a nikdy předtím je výzkumníci nezaznamenali. Objevené neurony byly pojmenovány "záhadné mužské buňky" (MCM - mystery cells of males).

Červi, kteří byli ve studii použiti, mají dvě pohlaví - mužské a hermafroditní. Hermafroditi jsou vlastně modifikované "ženy", které nesou vlastní sperma a nepotřebují v některých podmínkách k reprodukci sex.

Pro červy ve výzkumu znamenala sůl v prostředí, že budou hladovět. Pokud nebyl nablízku žádný další červ, přesunuli se ze soli pryč. Když ale cítili "kamaráda", sunuli se dále k němu i přes možný hlad. To znamená, že sexuální touha byla silnější než obava z vyhladovění.

Témata: Lidé ženy Vědci