Jak se seznámit na internetu? Experti prozradili triky, které fungují!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. března 2019 11:32

Nemáte čas se seznamovat osobně, nebo to jednoduše neumíte? Pro takové lidi vznikly před desítkami let seznamky, které se s rozvojem internetu staly stále populárnějšími. Jak na nich ale uspět a skutečně naplnit jejich účel, tedy najít si partnera či partnerku?

Sociologové z Univerzity v Michiganu analyzovali zvyky týkající se psaní zpráv na seznamkách mezi necelými dvěma sty tisíci žen a mužů, kteří využívali seznamovací stránky k nalezení vhodného partnera.

Zjistili, že existují techniky, které protějšek spolehlivě odradí, stejně jako triky, které jsou lepší a efektivnější při získávání zájmu druhé osoby. My se dnes podíváme na ty druhé.

Autorka výzkumu Elizabeth Bruchová tvrdí, že pouze 23 procent lidí dostane na svou první snahu o kontakt nějakou odpověď. Za všechno může běžná chyba, kterou lidé při navazování známostí na internetu dělají.

Podle výzkumů byly totiž zprávy od žen určené atraktivním a žádoucím mužům zbytečně dlouhé. Ženy se totiž hned zpočátku snaží napsat vše pozitivní o sobě, aby uspěly.

Odborníci ale zjistili, že jejich šance na získání odpovědi bude vyšší, když budou psát kratší zprávy. Stejně to platí i naopak, jen u několika málo mužů se zjistilo, že při psaní delších zpráv dostávali delší a obsáhlejší odpovědi.

Výsledky dokázaly, že klíčem k nalezení nové známosti je vytrvalost, ale i zájem o druhou osobu. Klíčem k navázání komunikace je totiž nejen popsání sebe sama, ale i projevení zájmu. První kontakt by tedy měl obsahovat i otázky, kterými dáte protějšku najevo, že vás zajímá.

Podle odborníků je důležitá také trpělivost. 21 procent lidí, kteří se nevzdají své snahy o získání partnera na seznamce, nakonec dostane odpovědi i od lidí, kteří jsou podle jejich názoru vyšší liga, než na kterou si myslí, že mají.

Záleží také na tom, jak jsou zprávy koncipovány. Přehnaně pozitivní zprávy prý nemají takový úspěch, jako zprávy s uvolněným a realistickým přístupem.

"Výsledky odrážejí celkovou situaci na velkých seznamkách. Ale používání nesprávné techniky na velké seznamce může naopak znamenat správnou techniku na menší stránce," upozorňují výzkumníci ve studii.

Témata: Lidé internet Láska, intimnosti, vztahy