Konec intimního života? Událost, která může potkat každého, vás do konce života vyřadí ze hry!

A jak slavíte 1. máj vy?

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. března 2019 16:59

Milování k lidem patří a i po tak závažném zdravotním problému jako je srdeční záchvat či mrtvice patří často mezi jednu z prvních otázek pacientů, zda a kdy se k němu budou moci vrátit. Vše záleží na konkrétním případu a je velmi důležité se poradit se svým doktorem.

Každý infarkt a každý člověk je individuální. Většina má po srdečním záchvatu strach se k sexuálnímu životu vrátit. Často přitom není čeho se obávat. Pacienti, kteří neměli žádné komplikace, nemají bolest v hrudníku a jsou schopní například rychlé chůze se k sexu může vrátit klidně už po týdnu.

Ti, kteří byli operování a mají bypass se obyčejně k sexuální aktivitě dostávají zhruba šest až osm týdnů za předpokladu, že se rána plně zahojila. Kdo si chce být úplně jistý, může projít zátěžovým testem. Ten probíhá na běžeckém pásu. Pacient je monitorován a zjišťují se reakce jeho těla na různé rychlosti.

Podle lékařů by se pacienti měli vracet k sexu postupně a před samotným pohlavním stykem se osmělovat pomalou předehrou, doteky a zjišťováním, zda jim zvýšený tep nezpůsobuje bolest. To umožní otestovat si své možnosti a zároveň najít mnohdy ztracenou sebedůvěru.

Ten, kdo v průběhu sexu pocítí bolest v hrudi či nějaké další symptomy by je měl okamžitě nahlásit svému doktorovi. Je důležité doplnit, že ačkoliv sexuální aktivita riziko infarktu zvyšuje, obecně není zas tak vysoké. Z celkového počtu srdečních záchvatů se pouhé 1% stalo v průběhu sexu.

Pacientům se doporučuje vrátit se ke svým obvyklým sexuálním polohám či jakýmkoliv, které jim jsou pohodlné. Ti, kteří však prodělali operaci, by se měli zdržet poloh, kdy například delší dobu nesou váhu partnera a je na ně tak vyvíjena extrémní zátěž.

Je také dobré se po nějakou dobu vyhnout záletnictví či vzrušujícímu hledání nových partnerů. „Tohle není doba na to mít sex s novým partnerem v hotelovém pokoji,“ vysvětlila profesorka ošetřovatelství z univerzity v Kansasu Elaine Steinke, která pomáhala psát pokyny, podle kterých se s tímto fenoménem vypořádávají doktoři v USA.

Podle Steinke a nových pokynů by američtí doktoři měli sami přistoupit k nemocnému, který infarkt prodělal a začít ho o problematice informovat. Mnoho pacientů se o ni zajímá, ale často se stydí zeptat a pak buď přecení své síly, nebo se naopak z přehnané opatrnosti o sex okrádají.

Doktorům prý sice také může být trapné taková témata otevřít, ale podle nově zavedených pravidel nejsou jejich osobní pocity důvodem k zadržování takto důležitých informací. 

Mají tak začít o sexu po infarktu hovořit ještě před tím, než pacient opustí nemocnici a poté se nadále věnovat jakýmkoliv otázkám, které by mohl mít. „Není to jednorázová konverzace,“ tvrdí Steinke. Podle ní je povinností lékařů se i o tento aspekt lidského života postarat. „Těm, kteří chtějí informace se ulevilo, že se ve zdravotnictví začalo o tomto tématu konečně mluvit,“ dokončila profesorka. 

Témata: Láska, intimnosti, vztahy lékaři