Vědci šokovali všechny příznivce milování! Děti budeme plodit úplně jinak!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. března 2019 16:58 | Aktualizováno: 9. března 2019 21:48

Klasická lidská reprodukce tak, jak ji známe dnes, je na ústupu. Do dvaceti let tak může většina dětí pocházet z laboratoře. Rozmnožování pohlavním stykem úplně vymizí a sex bude dokonce stigmatizován, případně k němu poslouží roboti. Ke stvoření nového života budou lékaři potřebovat jen spermie otce a kožní štěp matky. Zní to jako scéna z nereálného sci-fi filmu, podle amerického vědce Henryho Greelyho je ale více než pravděpodobná. A současné trendy v oblasti porodnosti a robotiky jí poměrně dobře nasvědčují.

Pohlavní styk jako způsob reprodukce do 20 let zmizí. Sex bude provozován jen pro zábavu a děti, které z něj vzejdou, by navíc mohly být ve společnosti považovány za méněcenné. S tímto závěrem svého bádání přišel americký vědec ze Stanfordské univerzity.

Drtivá většina narozených dětí bude pocházet z laboratoře. Umělé oplodnění nebude invazivní jako dosud, bude lépe dostupné a alespoň ve vyspělých zemích běžné. "Do dvaceti až čtyřiceti let, když bude chtít nějaký pár dítě, poskytne muž spermie a žena kus kůže," píše Henry Greely ve své knize.

Z kožního štěpu matky vytvoří lékaři kmenové buňky. S jejich pomocí vypěstují několik vajíček, která pak oplodní poskytnutými spermiemi. Embrya, která tímto způsobem vzniknou, pak odborníci rozdělí podle kategorií. Jednotlivé plody pak představí nastávajícím rodičům.

"Jednou kategorií budou vážné choroby a defekty, které budou tvořit jedno až dvě procenta," popsal odborník na genetiku. "Další kategorií budou ostatní nemoci. V té třetí se bude rozhodovat o vzhledu a dispozicích - vlasy, oči, tvar obličeje nebo třeba pleš. A poslední budou tvořit vlastnosti a schopnosti."

Pár si na základě těchto kategorií a předpovědí vybere dítě, které bude chtít. Sex bude možná provozován pro zábavu, rozhodně ne k reprodukci. Nebude totiž důvod, většina lidí si raději zvolí, jaké jejich dítě bude a udělá maximum pro jeho zdraví.

Profesor Greely nastínil svou teorii v knize Konec sexu a budoucnost lidské reprodukce (The End of Sex and the Future of Human Reproduction). Argumentuje i tím, že velká část jeho předpovědi je možná už dnes.

Témata: Vědci Láska, intimnosti, vztahy