Tajemství lásky odhaleno: Opravdu je jen chemie?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. března 2019 11:09

Říká se, že láska je jedním z nejhezčích pocitů v životě a že hory přenáší. Stejně jako všechny ostatní pocity ale i ji řídí a zpracovává mozek, a to díky přívalu hormonů. Jak ale taková láska vypadá a jak se skutečně pozná?

Pokud se do někoho zamilujete a připadáte si jako po alkoholovém opojení, pak opravdu cítíte správný pocit. Vědci z britské Birminghamské univerzity totiž odhalili podobnost mezi působením oxytocinu, hormonu lásky, a účinky alkoholu na lidské chování.

Jejich výzkum, publikovaný na stránkách Neuroscience and Biobehavioral Reviews, se zakládá na několika studiích efektů oxytocinu a alkoholu a ukazuje překvapivou podobnost mezi účinky alkoholu a oxytocinu na naše jednání. Podle britských vědců se pod romantickou pověstí tohoto hormonu skrývá i jeho tajemná stránka. 

Oxytocin je peptidický hormon, který produkuje hypothalamus. Je známý tím, že hraje významnou roli při porodu a při utváření mateřského vztahu. Nedávno byla objevena jeho klíčová role při určování našich sociálních interakcí a milostných vztahů.

Oxytocin posiluje altruismus, šlechetnost a empatii a činí nás více ochotnými věřit druhým. To všechno se děje tak, že jsou potlačovány prefrontální a limbické systémy mozkové kůry a tím jsou eliminovány takové brzdy, jako je strach, úzkost a stres.

"Shromáždili jsme značnou část dosavadních výzkumů týkajících se působení oxytocinu a alkoholu. Byli jsme doslova ohromeni neuvěřitelnou podobou mezi oběma složkami," vysvětluje Ian Mitchell z Birminghamské univerzity.

Tyto substance mají stejný účinek na předávání kyseliny gama-aminomáselné (GABA) do prefrontální kůry a limbických struktur. Tato nervová spojení kontrolují způsob, jak přijímáme strach nebo úzkost, zejména v sociálních situacích, jako jsou například rozhovory nebo nutnost někoho požádat, aby odešel.

Tam vzniká odvaha vyvolaná drinkem, ale také oxytocin podávaný v podobě nosního spreje má podobný účinek. Vědci ovšem varují jak před alkoholem, tak před přílišným množstvím oxytocinu podávanými "na kuráž".

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy