Jste sami a bez partnera? Experti zjistili proč!

Polibek, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

28. února 2019 19:17

Ať už jsme zadaní, nebo ne, kvůli ostatním chceme vypadat atraktivně. Jak ukazují různé průzkumy vliv na to – kromě našeho vzhledu – má také naše chování a to, jak jednáme s lidmi. Tématem se zabývala nejedna vědecká studie, jejich výsledky shrnuje server 22words.com.

Kvůli spánkové deprivaci můžeme vypadat méně atraktivně. Když ale řeknete, že jste nevyspalí, mohou vás zároveň na ostatní lidé požadovat za méně zdravé, smutnější a nepříliš zodpovědné. Pokud budete fungovat pouze na „výpary“, bude vám také chybět sebedůvěra, která je velmi důležitá.

Čínská studie zjistila, že lidé, kteří byli považováni za zlé nebo nepříjemné, byli hodnoceni jako mnohem méně atraktivní než ti, kteří tak nepůsobili. A to přesto, že všichni lidé zapojení do průzkumu byli zobrazováni s neutrálními výrazy ve tváři.

Existují i jisté pózy, při kterých vaše tělo vypadá velké. Díky tomu vypadáte a cítíte se jistější. Naopak, pokud se schoulíte do klubíčka, můžete si sice myslet, že působíte roztomile, ale opak je pravdou. V takových pózách vás lidé vidí jako mnohem méně žádoucí.

Pokud jste odpočinutí a nevypadáte, že melete z posledního, působíte na své okolí mnohem atraktivněji. Na základě měření přítomnosti stresového hormonu kortizolu bylo v roce 2013 zjištěno, že vystresované ženy působí na muže mnohem méně atraktivně. Vyšší hladiny kortizolu naznačují nižší plodnost - a tisíce let vývoje nám vštípily, že přitažlivý je ten, koho vnímáme jako nejplodnějšího.

Štěstí je dobrá věc, ale ženy nemají tendenci dobře reagovat na muže, kteří se zdají být příliš šťastní. Zatímco dívky mají tendenci hledat muže s trochou pýchy, muži mají tendenci vyhýbat se ženám, které vykazují pýchu.

Studie, do které se v roce 2011 zapojilo 1000 lidí, zjistila, že muži jsou nejvíce přitahováni k ženám, které vypadají šťastně a nejméně pak jsou přitahováni k ženám, které vypadají pyšně. Zatímco ženy naopak vidí muže jako nejvíce atraktivní, když jsou pyšní, a nejméně, když jsou šťastní. Matoucí, že ano?

V roce 2009 byla provedena studie, podle které je nedostatek smyslu pro humor mnohem méně žádoucí než velký smysl pro humor. To asi není velkým překvapením. Pokud si myslíte, že stoické a obchodní chování je způsob, jak někoho upoutat, mýlíte se.

Není žádným tajemstvím, že pokud u někoho cítíme vysokou hladinu lenosti, nepovažujeme to za žádoucí. Ukazuje se, že lidé, kteří se jeví jako aktivní, jsou více pro nás více atraktivní. Studie provedená na studentech šestitýdenního kurzu zjistila, že jejich přitažlivost k druhým se v průběhu času měnila podle toho, jak ochotní nebo líní se jevili.

Lidé si hledají partnery, kteří jim nejsou příliš podobní, ani příliš geneticky odlišní. Tyto genetické rozdíly do značné míry poznáváme prostřednictvím čichu. Studie z roku 2006 zkoumala, jak jsou lidé vzrušováni svými sexuálními partnery a jak věrný jim ve vztahu jsou. Ukázalo se, že partnerství podobně vonících lidí bylo méně silné a založené na přitažlivosti, než u těch, kteří měli různé pachy. Přesto tato studie říká, že lidé, kteří voní příliš odlišné, k sobě také nejsou přitahováni. Ideální je tak zlatá střední cesta.

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy