K čemu jsou vlastně polibky? Vědci na to konečně přišli, a je to neuvěřitelné!

Polibek, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

8. února 2019 19:36

Vědci už si dlouho lámou hlavu nad banálně znějící otázkou. Co je to vlastně polibek? Existuje mnoho teorií a takzvanému francouzskému polibku se obecně přikládá zásadní role ve vztahu mezi jednotlivci, neboť působí ve třech hlavních oblastech: otevírá cestu k sexuálnímu aktu, vnáší do vztahu romantiku a svědčí o vzájemné náklonnosti osob. Jinak řečeno, měl by pomoci najít partnera. Vědci se pokusili klasifikovat význam těchto funkcí polibku.

V polibku je zjevně obsažena psychická dimenze. Za normální situace uvolňuje neurotransmitery, jako je dopamin ovlivňující touhu a radost, či serotonin ovlivňující náladu. Mobilizuje nejméně tucet svalů úst a jazyka, jakož i tři smysly: chuť, hmat a čich. To nepochybně přispívá k jeho psychické dimenzi.

Vědci z fakulty experimentální psychologie Oxfordské univerzity zkoumali 900 osob ve věku od osmnácti do třiašedesáti let, z nichž 55 procent mělo dlouhodobý milostný vztah.

Ukázalo se, že ženy v průměru považují polibek za významnější než muži. Vědci rovněž přihlíželi ke skutečnosti, že dotázané osoby se považovaly za více čí méně atraktivní a měly jednoho či více partnerů. V případě mužů i žen, které se považovali za atraktivnější a měli více partnerů, měl polibek větší význam než pro ostatní.

Vědci vysvětlují tuto skutečnost tím, že ženy jako budoucí matky jsou při výběru partnera náročnější a že polibek je způsob, jak si lépe partnera vybrat. "Tato volba a proces dvoření jsou vysoce složité, zahrnují sérii otázek typu: mám tento vztah prohloubit?" říká jeden z autorů studie, profesor Robin Dunbar.

Výsledky další studie ukazují, že v krátkodobých vztazích je polibek důležitější před sexuálním aktem, poněkud méně významný je během tohoto aktu a ještě méně za jiných okolností. V trvalých vztazích je polibek rovněž významnější před sexem než za jiných okolností.

Dalším zajímavou skutečností je to, že reakce žen na francouzský polibek závisí na jejich menstruačním cyklu. Jsou vnímavější na začátku vztahu, když jsou ve fázi, kdy mohou otěhotnět. "Zdá se, že romantické líbání s možným partnerem pomáhá v takovém okamžiku ženě odhadnout genetické kvality potenciálního otce dítěte," uvedli vědci.

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy