Jak překonat rozchod? Psychologové mají nový trik!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

13. ledna 2019 13:19

Jde v případě zklamané lásky či bolestného rozchodu partnerů o posttraumatický stres? Doktorandka psychiatrie z McGillovy univerzity v Montrealu Michelle Lonerganová ve spolupráci s profesorem Alainem Brunetem se od roku 2015 zabývají posttraumatickým stresem osob, které přežily atentáty v Paříži. Na výzkumu se podílí čtyřicítka lidí, kteří utrpěli psychickou újmu. V první fázi dostávali lék určený na léčbu traumat propanolol, který se osvědčil u vojáků postižených posttraumatickým stresem. Ve druhé fázi byly zahájeny rozhovory s psychologem. Celý proces trval šest týdnů.

"Skutečně se zrodila nová terapie. Léčili jsme potíže těchto osob tak, že jsme je považovali za emotivní poruchy, a ukázali jsme, že četné druhy patologií, jako jsou fobie nebo smutek, mohou být léčeny tak, že se snižuje emotivní síla vzpomínky," vysvětluje Alain Brunet.

Bolesti způsobené rozchodem partnerů se týkají emotivní paměti. Proto je třeba snížit tlak způsobený vzpomínkou, ať už pozitivní nebo negativní. "Posttraumatický stres může být důsledkem různých problémů, jako je patologický smutek, jaký jsme mohli pozorovat u obětí atentátů, nebo bolestné ztráty, jak je tomu ve vztahu partnerů. Přirovnání tohoto problému k posttraumatickému stresu není ničím novým. Chtěli jsme rozšířit terapii a považovat milostné problémy za jakousi formu násilného přerušení vztahu." uvádí Alain Brunet.

Podle psychoanalytičky Florence Lautrédouové se léčba ukazuje jako velmi oprávněná, zejména pokud jde o bolestný rozchod osob nebo přetrvávající smutek. Vše však závisí na tom, jak je dotyčná osoba citlivá a co prožila v minulosti. "Dívka, která v mládí prožila trauma, je více vystavena riziku, že se u ní rozvine posttraumatický stres. Je důležité poznat, o jakou osobu jde, a podle toho jí předepsat vhodnou léčbu," říká.

Podle lékařů by se měl propanolol brát v jediné dávce, jeden miligram na jeden kilogram tělesné hmotnosti. "Důležité je nesměšovat užívání léku s léčbou antidepresivy. Hlavní je spojení práce s psychologem a užitím léku. Je třeba uvolnit vzpomínku za pomoci odborníka, aby nastoupil účinek propanololu. Léčba konečně zastaví navracení vzpomínky na maximální emotivní úrovni," zdůrazňuje Alain Brunet.

Psychoanalytička Florence Lautrédouová má výhrady k předepisování léků působících na mozek. "Stačí jiné, lehčí techniky, jako je hypnóza nebo terapeutická metoda EMDR," uvádí. EMDR je léčba traumatu pomocí desenzibilizace a přepracování pomocí očních pohybů. "Co se stane, když se léčba zastaví? Některé příznaky se mohou vrátit, proto je nezbytné dobře skloubit dávky propanololu a práci psychologa," říká.

Oba kanadští vědci doufají, že se jejich metodě dostane oficiálního povolení. Alain Brunet již rok a půl cestuje mezi Francií a Kanadou. "Vyškoleno bylo již více než 160 nemocničních lékařů ve dvacítce center," říká profesor. Také Florence Lautrédouová bude novou techniku používat, i když dává přednost "lehčím metodám".

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy