Je to venku! Psychologové konečně prozradili, jestli je nevěru lepší prásknout nebo zatloukat!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. listopadu 2018 16:52

K nevěře může v dnešní době dojít poměrně jednoduše. Většinou bývá cílená, výjimkou ale není ani podvádění partnera po alkoholovém dýchánku, kdy si toho oběť moc nepamatuje. Je v takovém případě lepší nevěru přiznat, nebo mlčet?

Někteří radí, abyste všechno okamžitě přiznali, protože "klam je jed" a "manželství závisí na vzájemné důvěře". K takové transparentnosti nabádá třeba psychoanalytička Fabienne Kraemerová: "Je třeba se svěřit, i když to je velice těžké, a spolehnout se na shovívavost toho druhého. Je to jakési vyznání víry ve vztahu. Pokud se tak nestane, znamená to konec manželství. Nebo začátek jeho zahnívání," říká podle serveru Psychologies.

Ale třeba podle psychiatra Roberta Neuburgera je představa vztahu, kde si partneři mohou říkat úplně všechno, zcela naivní. "Jestliže se jednou dopustíte nevěry, je třeba si to rozhodně nechat pro sebe! Pár si obecně nemusí říkat všechno. Absolutní pravda je jedním z důvodů, kvůli nimž se pár nakonec rozejde. Zvláště když se transparentnost týká otázek nevěry," podotýká Neuburger.

Co tedy dělat, když jste jednou chybovali? "Když se přiznáte, znamená to, že odpovědnost - a tím i vinu - přesouváte na partnera. To vztah zkomplikuje a dokonce ho to může zničit. Neříkejte nic, bude to užitečnější. Pravda chybu nenapraví," zdůrazňuje například psycholog Paul Auster.

Avšak pozor, opakovanou nevěru nelze akceptovat. A pokud jde o dlouhodobý mimomanželský vztah, představuje to skutečný problém. V takovém případě byste měli uvažovat o tom, že se partnerovi svěříte.

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy