Štěstí že se nedá koupit? Odborníci nesouhlasí! A řekli, jak na to!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. dubna 2018 19:17

Oblíbené pořekadlo „Za peníze si štěstí nekoupíš“ zná každý a naznačuje lidem, že peníze nejsou tak důležité, protože štěstí se získává jinak. Podle nové studie to však není pravda a štěstí si koupit můžete.

Podle nového výzkumu si za peníze skutečně můžete štěstí koupit – pokud si kupujete čas. Ten si koupíte tím, že si zaplatíte někoho, kdo vám uklidí dům či omyje auto a podobně. Znamená to, že jsou naše životy velmi hektické a zaplatit za to, že ušetříme čas, dává lidem lepší pocit ze života.

Mezinárodní výzkumný tým zkoumal téměř 6 300 lidí ze Spojených států, Kanady, Dánska a Nizozemí a podle serveru Science Alert zjistil, že bez ohledu na příjmy se lidé cítili více spokojení se životem, když si zakoupili čas na sebe a svou rodinu.

„Lidé, kteří si najmou uklízečku či zaplatí dítěti sousedů, aby jim posekalo trávník, se sice cítí provinile, že jsou líní, ovšem koupení času má podobné hodnoty spokojenosti jako bohatství,“ uvedla Ashley Whillans z Havardu.

Účastníci odpovídali na otázky o tom, za co utrácí peníze. Jestli si kupují čas a kolik za to utrácí měsíčně. Výzkumníci se jich také ptali na to, jak spokojení se svým životem se cítí a jestli cítí, že nemají dost času. Ti, kteří utráceli za služby, které jim šetřily čas, se cítili mnohem lépe.

„Není to jen pro bohaté,“ vysvětlila Elizabeth Dunn, která patřila k týmu. „Mysleli jsme, že toto platí jen pro lidi, kteří mají velký příjem, ale ve skutečnosti se podobné věci projevují napříč platovým spektrem,“ dodala.

Výzkumníci zkoušeli i jiný test, kdy 60 lidí z Vancouveru požádali, aby utratili 40 dolarů za službu, která jim ušetří čas o víkendu, a 40 za novou věc, kterou si koupí příští týden. Lidé byli radši, když si zaplatili za volný čas, než když si něco koupili.

Lidé však na tento druh utrácení nejsou zvyklí a neuvědomují si, že ušetřit čas může být příjemnější než nákup něčeho nového. Možná si místo nové sekačky prostě najměte zahradníka. A uvidíte, jestli se budete cítit lépe.

Témata: Lidé