Smaženice bez vajec, také známá jako veganská smaženice, je skvělou volbou pro ty, kteří nekonzumují vajíčka nebo hledají rostlinnou alternativu. Jak na ni?
Ingredience:
300 g tofu (svačinové tofu nebo extra tvrdé tofu)
1/4 šálku kvašeného černého sójového omáčky (tamari)
1/4 šálku rostlinného mléka (např. sójové, ovesné, mandlové)
2 lžíce kvasnicových vloček (nutritional yeast)
1/2 lžičky kurkumy (pro barvu)
1/4 lžičky česneku v prášku
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce rostlinného oleje pro smažení
Postup:
Tofu osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou a nakrájejte na tenké plátky nebo kostky podle vaší preference. V míse smíchejte kvašenou sójovou omáčku, rostlinné mléko, kvasnicové vločky, kurkumu, česnek v prášku, sůl a pepř. Tuto směs použijete jako marinádu pro tofu.
Dávejte plátky tofu do této marinády a nechte je aspoň 15 minut namočená. To pomůže tofu absorbovat chuť a barvu. Na středním ohni rozehřejte olej v pánvi. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, přidejte plátky tofu. Smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 4-5 minut na každé straně.
Hotovou veganskou smaženici můžete podávat teplou jako hlavní pokrm. Doporučuje se servírovat s plátky rajčat, avokádem, toastem nebo libovolnými dalšími oblíbenými přílohami.
Témata: recepty Vaření Houby