Jahodová marmeláda snadno a rychle. Poradíme vám také, kde sehnat ovoce

Jahody, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. června 2023 15:15

Jahodová sezóna je v plném proudu a klidně se může stát, že má někdo takové množství plodů, že neví, co s nimi. Pak si z nich může připravit chutnou marmeládu. Kromě receptu nabízíme i pár dalších rad.

Jahodový džem(800 gramů jahod, 375 gramů cukru krupice, citron)

Nakrájíme a očistíme jahody, které vzápětí rozmixujeme. Přidáme cukr, z citronu dvě lžíce šťávy a nastrouhanou kůru. Směs promícháme a nalijeme do hrnce, přivedeme k varu na zhruba dvacet minut. 

Želírování si vyzkoušíme na lžíci, kterou namočíme v džemu a necháme chvíli vychladnout. Džem by měl držet pohromadě, neměl by kapat. 

Připravíme si zavařovací hrnec a vodu ohřejeme na 95 °C. Sklenice plníme džemem asi tři centimetry pod okraj, uzavřeme je, vložíme do hrnce a po dobu 10 minut zavařujeme. 

Poté vypneme sporák a necháme ještě pět minut v hrnci. Vyndáváme s pomocí utěrky nebo kleští a necháváme vychladnout dnem vzhůru. 

Kde sehnat jahody?

Takzvané samosběry jsou v posledních letech stále populárnější. Seznam a mapu pěstitelů jahod v České republice například najdete na stránkách Jahodový web. 

Už druhým týdnem probíhají sběry na farmě ve Vraňanech, a to denně od 7 do 18 hodin. Kilogram jahod stojí 80 korun, případně 100 korun, pokud nasbíráte množství menší než tři kilogramů. Sběr probíhá do vlastních nádob nebo do prodávaných košíků.

"Důležité je jahody trhat velice opatrně, nedotýkat se plodu příliš silou, vzít ho něžně i s centimetrovou stopečkou a jahodu nemačkat ani s ní neházet," radí farmáři. 

Témata: Ovoce recepty Vaření