Velikonoční nádivka: Co na ni budete potřebovat?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. dubna 2023 14:40

Velikonoční svátky se blíží. Od zítra mají volno školáci, od Velkého pátku i dospělí. Mnozí z nich se už nepochybně pustili do příprav, například i pokrmů, které k Velikonocům patří. Místo na stole má i nádivka.

Velikonoční nádivka patří k opravdu tradičním pokrmům, které jsou u nás s těmito svátky spjaty už od pradávna. Na stole by neměla chybět o Bílé osobě, kdy byl po pátečním půstu třeba vydatný pokrm.

Původně se jí říkalo také hlavička, protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dnes se asi nejčastěji používá uzené maso, ale klidně můžete zvolit i kuřecí, je to jen a jen na vás. 

Jelikož začalo jaro a příroda je opět v rozpuku, jsou další nezbytnou ingrediencí zelené byliny. Nabízí se třeba pažitka, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek. 

Při přípravě nádivky se samozřejmě neobejdete bez rohlíků, vajec, sádla (či tuku) a mléka. Nějaký univerzální recept ale neexistuje, často se liší podle jednotlivých krajů. 

Témata: Velikonoce recepty Vaření