Velikonoční svátky se blíží. Od zítra mají volno školáci, od Velkého pátku i dospělí. Mnozí z nich se už nepochybně pustili do příprav, například i pokrmů, které k Velikonocům patří. Místo na stole má i nádivka.
Velikonoční nádivka patří k opravdu tradičním pokrmům, které jsou u nás s těmito svátky spjaty už od pradávna. Na stole by neměla chybět o Bílé osobě, kdy byl po pátečním půstu třeba vydatný pokrm.
Původně se jí říkalo také hlavička, protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dnes se asi nejčastěji používá uzené maso, ale klidně můžete zvolit i kuřecí, je to jen a jen na vás.
Jelikož začalo jaro a příroda je opět v rozpuku, jsou další nezbytnou ingrediencí zelené byliny. Nabízí se třeba pažitka, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek.
Při přípravě nádivky se samozřejmě neobejdete bez rohlíků, vajec, sádla (či tuku) a mléka. Nějaký univerzální recept ale neexistuje, často se liší podle jednotlivých krajů.
Témata: Velikonoce recepty Vaření