Vánoční cukroví? To jsou rohlíčky či perníčky. Máme pro vás recepty!

Vánoční cukroví, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. prosince 2022 19:50

Dvě adventní neděle jsou za námi, přesto je na pečení cukroví stále relativně hodně času. Na stůl přitom o Vánocích neodmyslitelně patří perníčky či rohlíčky. Víte, jak na ně?

Vanilkové rohlíčky (250 g mletých ořechů, 500 g másla, 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, na obalení směs vanilkového cukru s moučkovým)

Z másla, mouky, cukru a ořechů nejprve uhněteme těsto, které necháme po dokončení odpočinout v lednici. Rohlíčky děláme s vědomím, že při pečení ještě nabydou na objemu. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení. Po vytažení z trouby cukroví obalíme v cukru.

Pařížské rohlíčky (300 gramů mletých ořechů, 4 vejce, 450 g moučkového cukru, 250 gramů másla, kakao a vanilkový cukr)

Dvě vejce a 250 gramů cukru našleháme do pěny, přidáme ořechy. Vznikne těsto, ze kterého s pomocí cukrářského sáčku vytvoříme rohlíčky. Pečeme v mírně rozehřáté troubě.

Kvůli krému ušleháme dvě vejce se 100 gramy cukru a vanilkovým cukrem, po pěti minutých ještě přidáme kakao. Necháme vychladnout. Zároveň si vymícháme máslo s dalšími 100 gramy cukru, výslednou hmotu spojíme s první částí krému. Ten na závěr nastříkáme na rohlíčky, které ještě vymáčíme v čokoládě.

Perníčky (těsto: 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 gramů medu, 50 g másla, 5 vajec, 10 g jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 2 až 3 lžičky perníkového koření; poleva: 150 g moučkového cukru, bílek, půl lžičky škrobové moučky a pár kapek citronové šťávy)

Nejprve zpracujeme těsto, které necháme odležet do druhého dne. Poté vyválíme maximálně 3 mm silné pláty a z nich s pomocí forem vykrájíme nejrůznější tvary. Pečeme na 180 °C zhruba deset minut, než se perníčky zbarví dozlatova.

Ještě horké je pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Následně je ozdobíme s pomocí sáčků bílkovou polevou, kterou připravíme tak, že vymícháme moučkový cukr s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou. Poleva by se neměla roztékat.

Témata: Vánoce recepty Vaření