S cuketou je možné v kuchyni naložit nejrůznějším způsobem, připravit z ní lze sladké i slané pokrmy. Proto přinášíme hned dvojici zajímavých receptů, z nichž si můžete vybrat.
Rizoto (2 porce: lžíce olivového oleje a másla, cibule, česnek, slanina, 125 g rýže, 450 ml zeleninového vývaru, cuketa, čedar, sůl, pepř)
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme změknout. Vzápětí přidáme česnek a slaninu a smažíme, dokud nezačne hnědnout. Nasypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme. Po pěti minutách přidáme 150 mililitrů vývaru, po dalších pěti minutách opakujeme to samé.
Nakonec přilijeme zbývající vývar, přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme ještě několik minut, než rýže úplně změkne. Poté sundáme pánev z plamene, přidáme máslo a sýr.
Cuketová buchta(400 g cukety, dvě vejce, 300 g krupicového cukru, 230 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, 6 g jedlé sody, 4 g kypřicího prášku, 10 g mleté skořice, citronová šťáva, 250 g moučkového cukru)
Vezmeme cuketu a najemno ji nastrouháme. V jedné míse si prošleháme vejce s krupicovým cukrem a olejem, poté vmícháme cuketu. V další nádobě smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs s pomocí stěrky zapracujeme do tekutého stavu.
Připravíme si rozevírací dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní těsto, povrch upravíme stěrkou a pečeme 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečenou buchtu necháme zchladnout.
Vrhneme se polevu z citronové šťávy, do které postupně vmícháváme moučkový cukr, aby vznikla hladká poleva. Tou přelijeme vychladlý koláč a necháme ztuhnout.
Témata: recepty Vaření Zelenina