Patříte-li k pěstitelům cukety, v letních měsících jistě sklízíte plody své práce. A pokud si s nimi nevíte rady, můžete si udělat něco dobrého v kuchyni. Máme pro vás rovnou dva zajímavé recepty.
Cuketová polévka(máslo, cibule, česnek, 500 g cukety, zeleninový vývar, tymián, sůl, pepř)
Vezmeme nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku a orestujeme v hrnci na lžíci másla. Připravíme si cuketu. Ať už je žlutá nebo zelená, na tom nesejde, ji jen dobře omyjeme (i se slupkou). Nakrájíme na malé kousky a přihodíme do hrnce.
Po orestování cukety vše zalijeme litrem či půldruhým litrem zeleninového vývaru a po dobu deseti minut vaříme. Na závěr přidáme čerstvý tymián, polévku rozmixujeme a okořeníme dle chuti solí a pepřem.
Cuketová buchta(400 g cukety, dvě vejce, 300 g krupicového cukru, 230 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, 6 g jedlé sody, 4 g kypřicího prášku, 10 g mleté skořice, citronová šťáva, 250 g moučkového cukru)
Vezmeme cuketu a najemno ji nastrouháme. V jedné míse si prošleháme vejce s krupicovým cukrem a olejem, poté vmícháme cuketu. V další nádobě smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs s pomocí stěrky zapracujeme do tekutého stavu.
Připravíme si rozevírací dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní těsto, povrch upravíme stěrkou a pečeme 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečenou buchtu necháme zchladnout.
Vrhneme se polevu z citronové šťávy, do které postupně vmícháváme moučkový cukr, aby vznikla hladká poleva. Tou přelijeme vychladlý koláč a necháme ztuhnout.
Témata: recepty Vaření Zelenina

Proč byl Henry Cavill nahrazen? Herec překvapivě skončil jen dva měsíce po svém návratu!

Kate Middleton stačily čtyři slova, aby pobavila celou Francii!

Taylor Swift jako tajná zbraň? V podcastu s Edem Sheeranem bylo veselo!