Cuketa má své uplatnění v italské kuchyni, kuchaři z Apeninského poloostrova si s ní ví rady. Podle námi zveřejněných receptů si můžete připravit rizoto nebo špagety.
Špagety carbonara (3 žloutky, 50 g parmezánu, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 3 malé cukety, 320 g špaget)
V misce prošleháme 3 žloutky společně s parmazánem, smetanou ke šlehání, solí a pepřem. Cukety nakrájíme na tenké plátky a dvě minuty před koncem vaření přidáme k těstovinám, poté vše společně scedíme. Následně ihned promícháme se žloutkovým krémem a podáváme.
Rizoto (lžíce olivového oleje a másla, cibule, česnek, slanina, 125 g rýže, 450 ml zeleninového vývaru, cuketa, čedar, sůl, pepř)
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme změknout. Vzápětí přidáme česnek a slaninu a smažíme, dokud nezačne hnědnout. Nasypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme. Po pěti minutách přidáme 150 mililitrů vývaru, po dalších pěti minutách opakujeme to samé.
Nakonec přilijeme zbývající vývar, přidáme nastrouhanou cuketu a vaříme ještě několik minut, než rýže úplně změkne. Poté sundáme pánev z plamene, přidáme máslo a sýr.
Témata: recepty Vaření Zelenina