Tvarohové jahodové knedlíky: Dva recepty, vyberte si podle ingrediencí

Jahody, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. června 2022 15:00

Jahody už rostou a někdo jich vypěstuje tolik, že pak ani neví, co s nimi. Naštěstí můžete s tímto lahodným ovocem udělat spoustu věcí v kuchyni.

Z polohrubé mouky:(vejce, 250 g měkkého tvarohu, sůl, 200 g polohrubé mouky, 225 g másla, 20 až 30 jahod, cukr moučka, zakysaná smetany)

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, vejce, špetku soli, mouku a 100 g rozpuštěného másla, všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta.

Z těsta následně vytvoříme váleček, který rozkrájíme na menší díly. Každý z nich poté roztáhneme, dovnitř vložíme jahodu a uděláme kulatý knedlík. 

Knedlíky vaříme v osolené vodě po dobu zhruba šesti minut. Podáváme je posypané moučkovým cukrem a zalité zbylým rozpuštěným máslem. Ještě je můžeme dozdobit zakysanou smetanou. 

Z hrubé mouky:

(250 gramů tučného tvarohu, 200 gramů hrubé mouky, sůl, žloutek, jahody)

Nejprve si smícháme všechny výše uvedené ingredience, z nichž vypracujeme těsto. Důležité je, aby se nelepilo. Poté začneme odebírat kusy zhruba o velikosti dlaně a vypracujeme z nich válečky. Ty následně rozpracujeme, položíme na ně jahodu a vytvoříme knedlík.

Vaříme ve vroucí a osolené vodě minimálně osm minut. Čekáme, až knedlíky vyplavou na hladinu, následně je vylovíme. Podáváme je polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. 

První recept (z polohrubé mouky)(vejce, 250 g měkkého tvarohu, sůl, 200 g polohrubé mouky, 225 g másla, 20 až 30 jahod, cukr moučka, zakysaná smetany)

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, vejce, špetku soli, mouku a 100 g rozpuštěného másla, všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta.

Z těsta následně vytvoříme váleček, který rozkrájíme na menší díly. Každý z nich poté roztáhneme, dovnitř vložíme jahodu a uděláme kulatý knedlík. 

Knedlíky vaříme v osolené vodě po dobu zhruba šesti minut. Podáváme je posypané moučkovým cukrem a zalité zbylým rozpuštěným máslem. Ještě je můžeme dozdobit zakysanou smetanou. 

Témata: recepty Vaření Ovoce