Jahodová sezóna je v plném proudu. Ovoce může být tolik, že pak lidé ani neví, co s ním. Z jahod je možné si doma připravit marmeládu nebo džem.
Jahodový džem(800 gramů jahod, 375 gramů cukru krupice, citron)
Nakrájíme a očistíme jahody, které vzápětí rozmixujeme. Přidáme cukr, z citronu dvě lžíce šťávy a nastrouhanou kůru. Směs promícháme a nalijeme do hrnce, přivedeme k varu na zhruba dvacet minut.
Želírování si vyzkoušíme na lžíci, kterou namočíme v džemu a necháme chvíli vychladnout. Džem by měl držet pohromadě, neměl by kapat.
Připravíme si zavařovací hrnec a vodu ohřejeme na 95 °C. Sklenice plníme džemem asi tři centimetry pod okraj, uzavřeme je, vložíme do hrnce a po dobu 10 minut zavařujeme.
Poté vypneme sporák a necháme ještě pět minut v hrnci. Vyndáváme s pomocí utěrky nebo kleští a necháváme vychladnout dnem vzhůru.
Témata: recepty Vaření Ovoce