Tvarohové knedlíky s jahodami: Z hrubé i polohrubé mouky!

Pečení, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. června 2022 19:29

Jahodová sezóna je v plném proudu, přičemž toto ovoce najde své využití i v kuchyni. K nejznámějším jídlům patří nepochybně sladké knedlíky, které můžete podle našich receptů připravit z hrubé i polohrubé mouky.

První recept (z polohrubé mouky)(vejce, 250 g měkkého tvarohu, sůl, 200 g polohrubé mouky, 225 g másla, 20 až 30 jahod, cukr moučka, zakysaná smetany)

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, vejce, špetku soli, mouku a 100 g rozpuštěného másla, všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta.

Z těsta následně vytvoříme váleček, který rozkrájíme na menší díly. Každý z nich poté roztáhneme, dovnitř vložíme jahodu a uděláme kulatý knedlík. 

Knedlíky vaříme v osolené vodě po dobu zhruba šesti minut. Podáváme je posypané moučkovým cukrem a zalité zbylým rozpuštěným máslem. Ještě je můžeme dozdobit zakysanou smetanou. 

Druhý recept (z hrubé mouky)

(250 gramů tučného tvarohu, 200 gramů hrubé mouky, sůl, žloutek, jahody)

Nejprve si smícháme všechny výše uvedené ingredience, z nichž vypracujeme těsto. Důležité je, aby se nelepilo. Poté začneme odebírat kusy zhruba o velikosti dlaně a vypracujeme z nich válečky. Ty následně rozpracujeme, položíme na ně jahodu a vytvoříme knedlík.

Vaříme ve vroucí a osolené vodě minimálně osm minut. Čekáme, až knedlíky vyplavou na hladinu, následně je vylovíme. Podáváme je polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. 

Témata: recepty Vaření Ovoce