Jahody je možné v kuchyni použít na mnoho způsobů, pochopitelně především pro sladká jídla. Nemusí přitom jít zrovna o knedlíky. Přinášíme proto dvojici zajímavých receptů.
Jahodový koláč
Do 80 gramů pomletých mandlí přidáme 175 gramů hrubé mouky, 35 gramů práškového cukru, sáček vanilkového cukru, citrónovou šťávu a 125 gramů másla. Po promíchání přidáme jedno vejce a znovu promícháme. Necháme půl hodiny odstát. Těsto poté vyválíme a položíme na moukou vysypaný plech. Pečeme na 200 °C zhruba patnáct až dvacet minut. Po vytažení z trouby ho necháme vychladnout a potřeme jahodovým džemem.
Na krém smícháme pudingový prášek s 50 gramy cukru a 50 ml mléka. Dalších 250 mililitrů je pak třeba společně s 200 mililitrů smetany ke šlehání přivést k varu. Poté přidáme směs s pudingovým práškem a vaříme ještě asi jednu až dvě minuty. Poté nalijeme na džem a necháme vychladnout.
Tvarohové knedlíky s jahodamiNejprve si připravíme těsto. Smícháme 250 gramů tvarohu, jedno vejce, špetku soli, 200 gramů polohrubé mouku a 100 gramů rozpuštěného másla, všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta.
Z těsta následně vytvoříme váleček, který rozkrájíme na menší díly. Každý z nich poté roztáhneme, dovnitř vložíme jahodu a uděláme kulatý knedlík.
Knedlíky vaříme v osolené vodě po dobu zhruba šesti minut. Podáváme je posypané moučkovým cukrem a zalité zbylým rozpuštěným máslem (asi 125 gramů). Ještě je můžeme dozdobit zakysanou smetanou.
Témata: recepty Vaření Ovoce
Proč teď Jaromír Jágr nehraje hokej? První slova hokejové legendy!
Zápas století přinesl nečekanou hvězdu: Kdo je Sydney Thomas?
Tereza Ramba v nemocnici: Fanouškům prozradila, jak na tom je!