Černý bez se hodí na přípravu sirupů, ať už z bezinek nebo květů. Dnes si představíme tu druhou variantu. Jak si jej můžete doma připravit?

Na sirup budete potřebovat květenství černého bezu, takové množství, kolik se vejde do dvou litrů vody. Tu si nejprve převařte. Květy operte pod studenou vodou a tou převařenou, kterou mezitím necháte vychladnout, je přelijte.

Výsledný produkt dejte odpočinout v chladu minimálně na 12, klidně i na 24 hodin. Šťávu následně sceďte, přidejte dva kilogramy třtinového cukru, šťávu ze dvou citrónů a 4 lžíce kyseliny citronové (zhruba 30 g). Poté delší dobu vše míchejte, než se cukr rozpustí. 

Sirupem poté naplňte skleněné lahve vymyté vroucí vodou. Před jejich uzavřením můžete na povrch sirupu kápnout pár kapek lihu či jiného alkoholu. Povede to ke zničení bakterií. 

Témata:

Vaření, recepty | Květiny | stars24.cz